Προσθήκη στα αγαπημένα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ
Ημέρας:408
Μήνα:11.494
Συνολικά:3.503.876
Πληροφορίες Για ΕπαγγελματίεςΟΣΤΡΑΚΙΑ
 
 
Λοιμώδες εξάνθηματικό νόσημα, οφείλεται σε στελέχη του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (Strep.pyogenes), που παράγουν ερυθρογόνο τοξίνη. Συνδυάζεται με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, σπάνια μπορεί να προκληθεί και με είσοδο του μικροβίου από το δέρμα και τα μαλακά μόρια όπως, σε μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή  πυόδερμα.
 
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Προσβάλλει παιδιά ηλικίας 3-15 ετών(μεγιστη συχνότητα 4-8ετών). 10% των περιπτώσεων στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας προκαλουνται από ερυθρογόνα στελέχη και μπορεί να συνδυάζονται με οστρακιά.
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Μεταδίδεται 1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση της νόσου μέχρι και 1-2 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, με μολυσμένα σταγονίδια.
 
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο χρόνος επώασεως 1-4 ημέρες. Η νόσος εισβάλλει αιφνίδια με πυρετό(38-39,5 C ) , φαρυγγαλγία , δυσφαγία , κεφαλαλγία , ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος , μυαλγίες.
 
ΣΗΜΕΙΑ
-          Εξιδρωματική φαρυγοαμυγδαλίτιδα.
-          Πετέχειες στην υπερώα και σταφυλή (Forchheimer spots)
-     Παχύ εξίδρωμα καλύπτει τη γλώσσα, το οποίο αποκολλάται τη 2-3η μερα και αποκαλύπτονται οι θηλές ,εξέρυθρες και οιδηματώδεις.(μοροειδής γλώσσα)
     Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 12-48 ώρες από την έναρξη του πυρετού:
 -    Ξεκινά από τον τράχηλο, τις μασχάλες , τους βουβώνες. Επεκτείνεται σε όλο το σώμα μέσα σε 24 ώρες. Είναι ερυθρό, μικροκηλιδοβλατιδώδες, στικτό, υποχωρεί με την πίεση και δίνει στο δέρμα τραχιά υφή.
-          αφήνει να διαγράφονται έντονα οι πτυχώσεις του δέρματος ( καμπτικές επιφάνειες αγκώνων,καρπών,μηροβουβωνικές πτυχές) όπου μπορεί να εμφανιστούν και λεπτές γραμμές από τη ρήξη τριχοειδών αγγείων ( γραμμές Pastia ).
-          Το εξάνθημα φείδεται παλαμών, πελμάτων και της παρειογενειακής αύλακας και δημιουργεί τη χαρακτηριστική περιστοματική ωχρότητα.
-          Υποχωρεί σε περίπου 1 εβδομάδα και ακολουθεί χαρακτηριστική εκτεταμένη απολέπιση. ( με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας έχουμε ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων).
 
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Μέθοδος εκλογής για επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι η καλλιέργεια φαρυγγικού.Μέθοδοι ταχείας διάγνωσης όπως η ΕLISA και η μέθοδος συγκολλήσεως LATEX ( Strep test) έχουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Οι ορολογικές αντιδράσεις ( αντιστρεπτολυσίνη 0 , αντιDNAάση ) επιβεβαιώνουν προηγούμενη λοίμωξη και δεν βοηθούν στην διάγνωση. Από τη γενική αίματος προκύπτει : αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (12-16000) με πολυμορφοπυρηνικό τύπο.
 
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Α) Πυώδεις .-τραχηλική λεμφαδενίτιδα,ωτίτιδα,παραρρινοκολπίτιδα
                     -περιαμυγδαλικό απόστημα
                     -μηνιγγίτιδα,πνευμονία,ενδοκαρδίτιδα,οστεομυελίτιδα,σηπτική αρθρίτιδα.
Β) Μη πυώδεις.- Ρευματικός πυρετός
                          - Οξεία σπειραματονεφρίτιδα
 
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ιλαρά, ερυθρά, ν,Kawasaki, λοιμώδης μονοπυρήνωση ,λομώδες ερύθημα.  λοιμώξεις από εντεροίύς, μη ειδικές ιογενείς λοιμώξεις, φαρμακευτικά εξανθήματα.
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η πενικιλλίνη παραμένει το φάρμακο εκλογής (25-50mg/kg/24h)για 10 ημέρες. Σε αλλεργία στην πενικιλλίνη, ερυθρομυκίνη (30-50mg/kg/24h) .
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αποσκοπεί στην πρόληψη των επιπλοκών και κυρίως του ρευματικού πυρετού.
 
 
Για το Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας
 
Λήδα Μιχαλοδημητράκη
Μάριος Ανδρέου
ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 250 ΛΕΞΕΩΝ

ΣχόλιαΑποστολή άρθρουΕκτύπωση άρθρου

Πληροφορίες Για Επαγγελματίες
Το ΝΕΟ ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή)    
Το ΝΕΟ ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή)
Έλληνες γιατροί στη Σαουδική Αραβία!     
Προς αναζήτηση Ελλήνων γιατρών είναι η Σαουδική Αραβία, δίνοντας υπέρογκους μισθούς και δελεαστικές παροχές, προκειμένου να επανδρώσουν τα νοσοκομεία της χώρας.
What’s new in pediatric infectious diseases    
Παρουσίαση Τρίτης 15-10-2013 στο Χωρέμειο Αγία Σοφία. Θέμα: What’s new in pediatric infectious diseases Ομιλητής: Θεοκλής Ζαούνης
Κάρτα υγείας και δωρεάν εξετάσεις για μαθητές    
Κάρτα υγείας και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Πανηγύρι από τους μεγάλους παίχτες στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη    
Αρχίζει το πανηγύρι από τους μεγάλους παίχτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Την φωτογραφία την πήρα από κείμενο που μου έστειλε ο Κώστας Καρύδης. Πηγή: HealthDaily 12-3-2013.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ (3/3/2013)
Περισσότερα θέματα...
Στηρίζουμε...

Προβάλλουμε...
paidiatrosandreou www.paidiatros.gr .