Προσθήκη στα αγαπημένα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ
Ημέρας:966
Μήνα:23.340
Συνολικά:3.515.722
Παιδιατρικά Θέματα Για ΕπαγγελματίεςMYKHTIAΣΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ ( THRUSH )
MYKHTIAΣΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ ( THRUSH )
 
Πρόκειται για λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας από μύκητες του γένους Candida albicans. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε νεογνά και βρέφη, αλλά και σε παιδιά κάθε ηλικίας που λαμβάνουν συστηματική αγωγή με αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με πολυενδοκρινολογικές διαταραχές ή ανοσοανεπάρκεια. Παιδιά που λαμβάνουν εισπνεόμενα κορτικοειδή συχνά αναπτύσσουν μυκητιασική στοματίτιδα.
Τα νεογνά αποικίζονται από C.albicans  κατά τον τοκετό από τον κόλπο της μητέρας, από το μαστό της μητέρας που θηλάζει , από μολυσμένα χέρια ή από ανεπαρκή αποστείρωση των θηλάστρων.
 
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
37% των νεογέννητων στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μυκητιασική στοματίτιδα .Αυξήμενη συχνότητα παρουσιάζεται την  τέταρτη εβδομάδα της ζωής, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται μετά τον 6ο-9° μήνα. Σε άτομα με προδιάθεση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ- ΣΗΜΕΙΑ
Συνήθως  οι γονείς παρατηρούν ένα λευκό επίχρισμα στο στόμα του βρέφους. .
Οι βλάβες ξεκινούν σαν κατά τόπους μικρές, λευκές πλάκες στη γλώσσα και το βλεννογόνο του στόματος, που επεκτείνονται . Οι πλάκες δύσκολα αποκολλώνται με το γλωσσοπίεστρο και αφήνουν μια φλεγμονώδη βλάβη, επώδυνη, που μπορεί να αιμορραγεί.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σίτιση.
Η μυκητιασική στοματίτιδα μπορεί να συνδυάζεται και με αμμωνιακή δερματίτιδα(παράτριμμα).
 
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Γεωγραφική γλώσσα
Υπόλειμμα (θρόμβοι) γάλατος
Αφθώδης στοματίτιδα
Ερπητική ουλοστοματίτιδα-από HSV
Eρπητική κυνάγχη-από ιό Coxsackie 
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τοπική εφαρμογή διαλύματος νυστατίνης για 2-4 ημέρες.
 
 
Για το Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας
 
Λήδα Μιχαλοδημητράκη
Μάριος Ανδρέου

ΣχόλιαΑποστολή άρθρουΕκτύπωση άρθρου

Παιδιατρικά Θέματα Για Επαγγελματίες
ΘΕΜΑ: «Επανειλημμένα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»    
Σε σημερινή επικοινωνία του ΙΣΑ με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., μας ενημέρωσαν ότι πραγματοποιηθήκαν αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά και να καθίσταται αδύνατη η συνταγογράφηση των ιατρών. Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες μας ότι το σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα που υπάρχει μεγάλος φόρτος συνταγογράφησης, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.
H MYOTONIKH ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ    
H μυοτονική δυστροφία (ΜΔ) είναι μια πολυσυστηματική νόσος (προσβάλλει πολλά όργανα και ιστούς) που περιλαμβάνει μέχρι τώρα δύο κλινικούς υποτύπους με μεγάλη κλινική και γενετική ετερογένεια:
Το ΝΕΟ ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή)    
Το ΝΕΟ ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή)
Έλληνες γιατροί στη Σαουδική Αραβία!     
Προς αναζήτηση Ελλήνων γιατρών είναι η Σαουδική Αραβία, δίνοντας υπέρογκους μισθούς και δελεαστικές παροχές, προκειμένου να επανδρώσουν τα νοσοκομεία της χώρας.
«Γρίπη: 496 νεκροί συμπολίτες μετά το 2009»    
Αποφάσισα να γράψω αυτές τις λίγες λέξεις, αφού ανέγνωσα τη χθεσινή ανακοίνωση του ΙΣΑ στον εξής σύνδεσμο: http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3807-isa-dimosia-ygeia-emvolia-ellipsi.html.
Η Ευρώπη «ευάλωτη» στη μετάδοση πολιομυελίτιδας από τη Συρία    
Η επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας στην εμπόλεμη Συρία δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης στην Ευρώπη, καθώς το εμβόλιο που χορηγείται στα παιδιά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερο αποτελεσματικό, προειδοποιούν δύο γερμανοί ειδικοί στην επιθεώρηση The Lancet.
Περισσότερα θέματα...
Στηρίζουμε...

Προβάλλουμε...
paidiatrosandreou www.paidiatros.gr .