Μία πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία περίπου των 7 ετών.
Στην ηλικία αυτή ξεκινά η ανατολή των μόνιμων δοντιών και είναι δυνατόν να γίνει μία πρώτη εκτίμηση από τον ειδικό για την αρμονική και συμμετρική ανάπτυξη των γνάθων καθώς επίσης και για την ύπαρξη ή όχι του απαραίτητου χώρου ώστε τα μόνιμα δόντια που αντικαθιστούν τα νεογιλά να μπορέσουν να ανατείλουν σωστά.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που παρατηρείται είναι το ξεκίνημα μιας ορθοδοντικής θεραπείας σε άτομα 15 εως 20 ετών, τα οποία παρουσιάζουν συνήθως αρκετά σοβαρό συνωστισμό (το ένα πάνω στο άλλο) κυρίως των κάτω κοπτήρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ορθοδοντικός πριν ξεκινήσει να ισιώνει τα δόντια θα πρέπει να κερδίσει με κάποιο τρόπο χώρο στις γνάθους για να μπορέσει να επαναφέρει ενα στραβό δοντάκι στο ίδιο επίπεδο με τα διπλανά του. Η έξτρα αυτή διαδικασία της αναζήτησης του χώρου κ της εύρεσης του προσθέτει κάποια επιπλέον εξοδα στο συνολικό κόστος της θεραπείας, όπως επίσης ανεβάζει και τη διάρκειά της.
Μερικές φορες ο χώρος αυτός δεν μπορεί να βρεθεί αν δεν εφαρμοστούν μέθοδοι πιο δραστικές όπως η εξαγωγή ενός μόνιμου δοντιού. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν το ορθοδοντικό πρόβλημα εντοπιστεί σε μικρή ηλικία, όταν ακόμα οι ιστοί είναι πιο μαλακοί, πιο ελαστικοί και μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τον παράγοντα ανάπτυξη. Μπορούμε με διάφορους τρόπους να δώσουμε κάποια ερεθίσματα όταν η γνάθος είναι σε φάση ανάπτυξης, επηρεάζοντας προς όφελος μας και την ποσότητα και την κατεύθυνση της.
Η πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να είναι επίσης σε μικρή ηλικία εάν ο γονιός παρατηρήσει ότι ένα νεογιλό δόντι έπεσε χωρίς να έρχεται το μόνιμο δόντι στη θέση του ή το παιδί δεν μασάει καλά ή τρίζει τα δόντια του ή παρατηρήσει κάποια δυσαρμονία στο πρόσωπο του παιδιού ή το παιδί έχει κάποιες κακές συνήθειες π.χ. βάζει το δάχτυλο στο στόμα η κάποιο δοντάκι της άνω γνάθου, όταν το παιδί κλείνει το στόμα του, βρίσκεται μέσα από το αντίστοιχο κάτω δοντάκι τότε πρέπει να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος συμβάλλει στην πιθανή αποφυγή εξαγωγής μόνιμου δοντιού, στη μείωση του χρόνου θεραπείας και συνήθως οδηγεί σε καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα.
Οπότε αν και η γενική εντύπωση (μεταξύ και πολλών συναδέλφων οδοντιάτρων) είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνει στην εφηβεία και όταν τα παιδιά έχουν αλλάξει όλα τα δόντια, από την ηλικία των 7 ετών οι ορθοδοντικοί μπορούν να διαγνώσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων ή στην ανατολή των δοντιών και να παρέμβουν κατάλληλα.
Πιθανόν, κατά την πρώτη εξέταση να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε αυτήν ακόμα την ηλικία, ώστε να προλάβουμε την επιδείνωσή τους. Αυτό είναι πολύ βασικό, όπως προαναφέρθηκε, γιατί μερικά ορθοδοντικά προβλήματα είναι ευκολότερο να θεραπευτούν αν εντοπισθούν και αντιμετωπιστούν νωρίς.
Κατά την πρώτη επίσκεψη ο ασθενής γνωρίζει το χώρο του ιατρείου, το γιατρό και τους συνεργάτες του. Ο γιατρός θα κάνει μια αρχική εξέταση για να εξακριβώσει αν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Εάν δεν ενδείκνυται άμεσα κάποια θεραπεία θα οριστεί επανεξέταση μετά από κάποιο διάστημα. Εφόσον χρειάζεται oρθοδοντική θεραπεία, αν είναι κατάλληλο το χρονικό σημείο για την έναρξή της, θα προγραμματιστεί νέα επίσκεψη.
Στην επόμενη επίσκεψη θα ληφθούν διάφορα διαγνωστικά στοιχεία:
· Αποτυπώματα των δοντιών για κατασκευή γύψινων εκμαγείων.
· Φωτογραφίες των δοντιών και του προσώπου του ασθενούς.
· Ιατρικό ιστορικό.
· Ακτινογραφικός έλεγχος.
Μετά τη μελέτη και αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων από τον ιατρό, ορίζεται νέα επίσκεψη όπου παρουσιάζουμε στους γονείς και τον ασθενή το σχέδιο θεραπείας, τον απαιτούμενο χρόνο και το κόστος της θεραπείας.
Άρα σε γενικές γραμμές ένας γονέας θα πρέπει να θυμάται ότι η εξέταση του παιδιού από τον ορθοδοντικό είναι καλό να πραγματοποιείται περίπου στην ηλικία των 7 ετών έτσι ώστε αν διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ορθοδοντικού προβλήματος ή κάποιας κακής συνήθειας να λυθεί με μικρότερο κόστος, πιο γρήγορα και πιο εύκολα σε αυτή την ηλικία χωρίς να το αφήσουν να γίνεται όλο και πιο σοβαρό και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο αργότερα.
ΠΗΓΗ DOCTORANYTIME
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ : ΣΟΥΤΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ MELPOMENHSOUTA@YAHOO.GR
ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ