Έναρξη πρόωρης εφηβείας προκαλεί η παιδική παχυσαρκία

22-07-2015 

 

Η παιδική παχυσαρκία ,στις ΗΠΑ, φαίνεται πως προκαλεί την έναρξη πρόωρης εφηβείας, ανακοίνωσε το "Mott Children Hospital" του Μίτσιγκαν. Ωστόσο οι αιτίες δεν είναι ακόμα γνωστές. Η έρευνα έγινε σε 354 κοπέλες. Όσες ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 3 ετών και συνέχιζαν να παχαίνουν τα επόμενα τρία χρόνια είχαν πρόωρη εφηβεία στην ηλικία των 9 ετών.

Σύμφωνα με την Dr. Joyce Lee, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να συντελούν στην τάση πρώιμης ωρίμανσης των κοριτσιών.

Όπως αναφέρει, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι κοπέλες με πρώιμη έναρξη εφηβείας είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος αλλά δεν ήταν σαφές αν η πρώιμη έναρξη εφηβείας προκάλεσε την αύξηση βάρους ή αν η αύξηση βάρους προκάλεσε την πρώιμη εφηβεία.

Ο Dr.Lee πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας συγκλίνουν στη δεύτερη εκδοχή.

Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι, στις ΗΠΑ , η εφηβεία στα κορίτσια αρχίζει νωρίτερα σε σχέση με πριν 30 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο αυξήθηκαν οι περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας.

Στην έρευνα, 168 κορίτσια είχαν πρώιμη εφηβεία στην ηλικία των 9 ετών και 24 κορίτσια στην ηλικία των 11.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, ο μεγαλύτερος Δείκτης Μάζας Σώματος σε όλες τις ηλικίες συνδέεται στενά με την έναρξη πρώιμης εφηβείας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η πρώιμη έναρξη εφηβείας συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές, δυσκολίες στην ψυχοκοινωνική λειτουργία του ατόμου, νωρίτερη έναρξη χρήσης αλκοόλ και σεξουαλικών σχέσεων, εγκυμοσύνης στην εφηβεία καθώς και αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας και καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα.


Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!