Έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην υγεία

29-04-2010 

 

HEALTH.IN.GR


Λονδίνο — Ίσως αυτή τη φορά οι επιστήμονες ξεκαθαρίσουν οριστικά αν υπάρχουν και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία, καθώς ξεκίνησε από σήμερα η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ διεθνώς σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

Η μελέτη, με βρετανική πρωτοβουλία, θα καλύψει, σε εθελοντική βάση, τουλάχιστον 250.000 άτομα ηλικίας 18-69 ετών σε πέντε χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία) και θα διαρκέσει μέχρι 30 χρόνια.

Η μελέτη, με την COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, διαφέρει από προηγούμενες έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και σε διάφορες παθήσεις (νευροεκφυλιστικές όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, ο καρκίνος κ.α.), επειδή αυτή τη φορά θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η συμπεριφορά των χρηστών.

Οι περισσότερες μέχρι τώρα μεγάλης κλίμακας μελέτες είχαν περιοριστεί να ρωτάνε ανθρώπους, που συνήθως ήδη υπέφεραν από καρκίνο ή άλλες ασθένειες, σχετικά με την χρήση του κινητού τους στο παρελθόν. Επίσης όλες οι έρευνες, εκ των πραγμάτων, ήταν μικρότερης διάρκειας, αφού η χρήση κινητών ουσιαστικά έχει εξαπλωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ η νέα έρευνα θα έχει, για πρώτη φορά, χρονικό ορίζοντα 30ετίας.

Περίπου πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γη. Μέχρι στιγμής, διάφοροι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου των ΗΠΑ, δεν έχουν βρει απτά στοιχεία ότι η χρήση των κινητών βλάπτει την υγεία. Όμως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της νέας έρευνας καθηγητή Πολ Έλιοτ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, «η μέχρι στιγμής έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στην χρήση κινητών σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από δέκα χρόνια. Η νέα μελέτη COSMOS (η οποία θα γίνει μέσω διαδικτύου) θα εστιάσει στην μακρόχρονη χρήση, επί δέκα, 20 ή 30 χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει χρόνος για τις ασθένειες να εμφανιστούν».

Σύμφωνα με την συνυπεύθυνη για την έρευνα Δρ Μιρέλα Τολεντάνο, επίσης του Κολεγίου Ιμπέριαλ, η οποία ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν θα αφορά μόνο τον καρκίνο του εγκεφάλου, αλλά επίσης συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η αϋπνία και η κατάθλιψη, «υπάρχουν ακόμα κενά στη γνώση μας, υπάρχουν αβεβαιότητες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία, είναι να ξεκινήσουμε τώρα να μελετούμε την υγεία ενός μεγάλου αριθμού χρηστών επί μια μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να έχουμε τελικά με αξιόπιστη εικόνα κατά πόσο υπάρχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα».

Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί σε διάφορες έρευνες σχετικές με τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία. Ο παγκόσμιος τζίρος για προϊόντα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2009, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών iSuppli.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν τη δυσπιστία τους κατά πόσον θα δεχτούν τόσα πολλά άτομα να συμμετέχουν εθελοντικά σε μια τέτοια έρευνα. Μια παρόμοια απόπειρα στη Γερμανία, το 2004, είχε αποτύχει λόγω ανησυχίας του κοινού ότι παραβιάζονταν προσωπικά δεδομένα.

Η νέα έρευνα θα χρησιμοποιήσει στοιχεία από λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ιατρικά προσωπικά αρχεία και ερωτηματολόγια.

Πάντως οι ερευνητές θα παρακολουθούν την χρήση του κινητού σε πραγματικό χρόνο, αλλά όχι τους αριθμούς που καλούν οι εθελοντές. Οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματά τους σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Ανδρέας Ανδρέου

Μαθητής Γυμνασίου

Chat http://www.images.wisestamp.com/msn.pngMSN: andreas-98@windowslive.com

--- @ WiseStamp SignatureGet it now

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!