Αντιμετώπιση μειωμένης παραγωγής γάλακτος

 

10-10-2010

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

 

Αν το μωρό σας χρειάζεται συμπλήρωμα για τη διατροφή του τότε πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται μια διαδικασία ώστε να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος

1)    Θηλασμός από το ένα στήθος μέχρι να ικανοποιηθεί το μωρό. Αλλάζει στήθος μόλις το νεογνό ελαττώσει τις κινήσεις κατάποσης. Τοποθετείτε το μωρό στο άλλο στήθος. Ταΐστε το όσο θέλει. Μπορεί να ξανααλλόξει στήθος. Αυτό γίνεται ώστε να διεγερθεί το στήθος για την παραγωγή γάλακτος,

2)    Αν παρόλα αυτά το μωρό δεν είναι ήσυχο, ικανοποιημένο του δίνετε να φάει όσο ακόμα θέλει μητρικό γάλα ή αν δεν υπάρχει τροποποιημένο γάλα αγελάδας.

3)    Η μητέρα αντλεί γάλα, αμέσως μετά το θηλασμό, με θήλαστρο και από τα δύο στήθη αρκετή ώρα μέχρι να σταματήσει η ροή και 5 λεπτά ακόμα (8-12 φορές την ημέρα, κάθε φορά ως 20 λεπτά από το κάθε στήθος)

Το νυκτερινό θηλασμό δεν τον αποφεύγουμε όσο τα μωρά τον επιθυμούν. Επίσης συνεχίζουμε να θηλάζουμε κάθε 2-3 αν ο παιδίατρος το έχει συστήσει. Συνήθως το μωρό θηλάζει με αυτή τη συχνότητα ι μέχρι τις 40 ημέρες. Αν δεν γίνει μόνο του δεν πιέζουμε το μωρό να σταματήσει τον νυκτερινό θηλασμό γιατί η διάκριση ημέρας νύχτας, ο καθημερινός ή κικάρδιος ρυθμός, αποτελεί φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης διαφορετικό για κάθε μωρό.

 

Τα εξαρτήματα του θηλάστρου πλένονται καλά. Μπορείτε να τα αποστειρώνετε μια φορά την ημέρα. Τα φλιτζανάκια αποστειρώνονται όπως και κάθε δοχείο που μπαίνει γάλα και τα μπιμπερό. Το ξέπλυμα των εξαρτημάτων της αντλίας με κρύο νερά πριν την χρήση ζεστού νερού θεωρείται απαραίτητο, για να μη μείνουν υπολείμματα πρωτεΐνης του γάλακτος η οποία προσκολλάται στην επιφάνεια και αποτελεί σημείο ανάπτυξης μικροβίων.

1.    Τα εξαρτήματα της αντλίας τοποθετούνται σε ένα καθαρό δίσκο ή άλλο δοχείο και όχι μέσα στο νεροχύτη.

2.    Ξεπλένονται με καθαρό νερό ώστε να φύγουν τα υπολείμματα γάλακτος.

3.    Πλένονται με χλιαρό σαπουνόνερο.

4.    Ξεπλένονται προσεκτικά.

5.    Στεγνώνουν σε καθαρό απορροφητικό χαρτί.

6.    Εναλλακτικά, τα ξεπλυμένα εξαρτήματα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων.

7.    Ο σωλήνας της αντλίας ελέγχεται πάντα ώστε να μην έχει υγρασία.

 

Το μητρικό γάλα διατηρείται στην συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου αλλά όχι στην πόρτα. Πρέπει να έχει ετικέτα με την ημερομηνία και ώρα άντλησης. Το κατεψυγμένο γάλα ξεπαγώνει καλύτερα στο ψυγείο με αργό και όχι γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο μπορεί να ξεπαγώσει μέσα σε νερό 37°. Μπορείτε να αρχίσετε το ξεπάγωνα σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια το γάλα να μπει στο ψυγείο (πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο πρέπει να έχει ακόμα κρυσταλλάκια). Το ξεπαγωμένο γάλα διατηρείται αυστηρά στο ψυγείο.

Το ξεπαγωμένο γάλα μένει στο ψυγείο μόνο μία μέρει και δεν μπαίνει ξανά στην κατάψυξη.

Το γάλα μπορεί να ζεσταθεί

o    Σε τρεχούμενο νερό

o    Στα ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα ( θερμαντήρα)

Το ζεσταμένο γάλα χρησιμοποιείται μόνο για το γεύμα που ζεστάθηκε και μετά πετιέται.

Το γάλα δεν πρέπει να ζεσταίνεται ούτε να ξεπαγώνει σε φούρνο μικροκυμάτων.


Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου στο 2102913533


Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος

Υπεύθυνος ΚΠΜ
2102913533
6944500700

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!