Γιατί μυρίζει το στόμα του παιδιού μου;

 

30-06-2014 

 

Αν και φροντίζετε συστηματικά την στοματική υγιεινή του παιδιού σας και δεν παραλείπετε να βουρτσίζετε τα δοντάκια του πρωί και βράδυ, εν τούτοις παρατηρείτε ότι το στοματάκι του μυρίζει άσχημα. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η κακοσμία;

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, τις περισσότερες φορές η κακοσμία του στόματος ενός παιδιού οφείλεται στον τρόπο που αναπνέει. Αν το παιδί για οποιοδήποτε λόγο, όπως διογκωμένα κρεατάκια, υπερτροφικές αμυγδαλές, αλλεργική ρινίτιδα, ίωση, ύπαρξη ξένου σώματος στη μύτη κλπ, δεν μπορεί να αναπνεύσει από την μύτη και αναπνέει από το στόμα, τότε η στοματική του κοιλότητα ξηραίνεται, επιτρέποντας την ανάπτυξη διαφόρων βακτηριδίων που προκαλούν την δυσοσμία.

Μια ακόμα πιθανή αιτία της κακοσμίας είναι οι συχνές αναγωγές ή οι εμετοί που μπορεί να κάνει ένα παιδί, όταν υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλα ή που συνηθίζουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, όπως πανάκια, κουβερτούλες, κάποιο παιχνίδι κλπ, είναι πιθανόν να εμφανίζουν αυτήν την άσχημη μυρωδιά.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και τα καθαρά στοματικά αίτια που οφείλονται στον ελλιπή καθαρισμό των δοντιών, όπως είναι η ύπαρξη τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας κλπ, αλλά και το ενδεχόμενο η κακοσμία να οφείλεται σε κατανάλωση διάφορων τροφών, όπως σκόρδο, μπαχαρικά, τυριά κλπ.

Ας δούμε, όμως, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από την δυσάρεστη αναπνοή:

·        Πλύσιμο των δοντιών καθημερινά, τουλάχιστον πρωί και βράδυ ή μετά τα γεύματα.

·        Κατανάλωση άφθονου νερού, για αποφυγή της ξηροστομίας.

·        Καθημερινός καθαρισμός της μύτης με χρήση φυσιολογικού ορού για καλύτερη αναπνοή.

·        Επίσκεψη σε οδοντίατρο για έλεγχο των δοντιών.

 

 πηγη mother.gr


 

Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!