Μάιος 09, 2016

Δοκ

01-12-2011 

 

ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΡΙΝΟΠΛΥΣΕΙΣ

-750 ml ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΟΣ
-1/3 ΦΙΑΛΙΔΙΟΥ ΟΤRIVIN DROPS 0.05
-30 ΣΤΑΓΟΝΕΣ GARAMAT OTIC

ΜΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΡΙΓΓΑ 5cc (χωρίς τη βελόνα) ΑΝΑΡΡΟΦΟΎΜΕ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΡΟΥΘΟΥΝΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΣΤΟ ΑΛΛΟ,ΠΑΡΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ,ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ.
ΟΙ ΠΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί ευνοείται πολύ από δυο παράγοντες που είναι η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η υγρασία ,λογω ιδρώτα και μπάνιων.Στα αγγλικά λέγεται "swimmer's ear" δηλαδή "το αυτί του κολυμβητή".

Εμφανίζεται με οξύ πόνο στο αυτί , ο οποίος έχει τάση αργής η και καθόλου βελτίωσης με απλά παυσίπονα ,αίσθηση "μπουκώματος" στο αυτί , φαγούρα και ωτόρροια. Προκαλείται από μικρόβια ή μύκητες οπότε και λέγεται ωτομύκωση. Και στις δυο περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι κάποια ή όλα από τα παραπάνω. Η θεραπεία είναι τοπική και συστηματικά , ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης και περιλαμβάνει αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφή , παυσίπονα και αντιβιοτικά από το στόμα. Το προτιμότερο πάντοτε είναι να εξετάζεστε από κάποιον ειδικό γιατι η τοπική περιποίηση είναι η προτιμότερη μέθοδος θεραπείας και γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. Σε περίπτωση που λόγω συνθηκών δεν μπορείτε να εξεταστείτε από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο , κάνετε τα εξής:

α. Αυστηρή αποφυγή του νερού για τουλάχιστον 7 ημέρες. Στο θαλασινό μπάνιο δεν βουτάτε το κεφάλι ,ενώ στο μπάνιο βάζετε ένα κομμάτι βαμβάκι στο αυτί καλύπτοντας το εξωτερικά με λάδι ή βαζελίνη ώστε να γίνει "αδιάβροχο".

β.Μεγάλη προσοχή στα ρεύματα αέρα ,ανεμιστήρες ,κλιματιστικά από την μεριά του αυτιού που έχει πρόβλημα.Εάν φυσάει ,καλύψτε το αυτί με λίγο βαμβάκι ώστε να προστατεύεται από τον αέρα.

γ.Παρτε κάποιο παυσίπονο και καλύψτε το αυτί με μια ζεστή πετσέτα για να ανακουφιστεί ο πόνος.

δ.Χρησιμοποιείστε κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο(Garamycin, Garamat,Synalar otic ) με τo οποιο θα ποτίσετε μια μπατονέτα και θα κάνετε σαν να καθαρίζετε το αυτί.Επειδή πιθανόν να συνυπάρχει και ρήξη τυμπάνου μην στάζετε σταγόνες απ' ευθείας αλλά χρησιμοποιείστε την μπατονέτα που είναι πιο "ασφαλής".

ε.Εάν δεν υποχωρεί ,ξεκινήστε μια αντιβίωση από το στόμα.

στ.Εάν επιμένει μετακινηθείτε στο πλησιέστερο σημείο που υπάρχι ειδικός γιατρός για να σας εξετάσει.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!