Απρίλιος 27, 2016

Ερευνητές ανέπτυξαν δόντια στο εργαστήριο

 

18-03-2009 

 

Πηγή:  ιατροnet


Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τρόπο να αναπτύσσουν δόντια στο εργαστήριο, μέθοδος που θα μπορούσε να βάλει τέλος στις τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Ερευνητική ομάδα στο ‘Ορεγκον εντόπισε το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του σμάλτου, της σκληρής εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού που δεν μπορεί να ξαναφυτρώσει με φυσικό τρόπο.

 

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το γονίδιο, που ονομάζεται Ctip2, έχει αρκετές λειτουργίες που αφορούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη δέρματος και νεύρων. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια που τους έλειπε το Ctip2.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χρύσα Κιούση δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για ένα γονίδιο να έχει πολλαπλές λειτουργίες, αλλά πριν από αυτό δεν γνωρίζαμε

τι ήταν αυτό που ρύθμιζε την παραγωγή του σμάλτου του δοντιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Ctip2 ήταν πολύ σημαντικό για τα κύτταρα παραγωγής σμάλτου, για να δημιουργηθούν και να λειτουργούν κανονικά.

Ο έλεγχος του γονιδίου σε συνδυασμό με τεχνολογία στον τομέα των βλαστοκυττάρρων θα μπορούσε να καταστήσει αληθινή την τεχνητή δημιουργία λειτουργικού δοντιού. Εναλλακτικά, η νέα γνώση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το υπάρχον σμάλτο και να επιδιορθώσει το σμάλτο που έχει υποστεί βλάβη, περιορίζοντας τη φθορά και την ανάγκη σφραγισμάτων.

Η Δρ. Κιούση δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να μεταφερθεί το αποτέλεσμα σε ανθρώπινες εφαρμογές αλλά πιστεύει ότι θα είναι λειοτυργικό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Proceedings of the National Academy of Sciences’.


Για την αναμετάδωση
Δέρη Κουτσάκη
Παιδοδοντίατρος
Υπ. Παιδοδ/κου Τμήματος ΚΠΜ


 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!