Απρίλιος 20, 2016

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

 

06-06-2008 

 

ΑΝΤ1


 

Τα κορίτσια ευεργετούνται περισσότερο από το θηλασμό σε σχέση με τα αγόρια, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακοίνωση στην επιθεώρηση «Παιδιατρική».

 

Ερευνητές μελέτησαν 119 νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα και με χαμηλό σωματικό βάρος, θέλοντας να διαπιστώσουν κατά πόσο ο θηλασμός τα προστατεύει από σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η βρογχιολίτιδα.

 

Οι επιστήμονες, αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνας, διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που θήλαζαν ήταν σε μεγάλο ποσοστό προστατευμένα από σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις σε σχέση με τα αγόρια. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που τους πρώτους μήνες της ζωής του θήλαζαν, εμφάνισαν κάποια σοβαρή πάθηση του αναπνευστικού σε ποσοστό μόλις 9%. Αντίθετα τα κορίτσια που δεν θήλαζαν εμφάνισαν κάποια αντίστοιχη πάθηση σε ποσοστό 50%.

 

Σε ότι αφορά στα αγόρια φαίνεται ότι ο θηλασμός δεν τα προστατεύει από σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις, καθώς είτε θήλαζαν είτε όχι, το 19% των αγοριών εμφάνισαν κάποια αντίστοιχη αναπνευστική πάθηση που απαιτούσε εισαγωγή σε νοσοκομείο.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον 6 μήνες, καθώς σύμφωνα με μεγάλες επιστημονικές μελέτες ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των παιδιών.

 

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι ο θηλασμός προστατεύει από παθήσεις στα αφτιά, το στομάχι και τα έντερα, προβλήματα στην πέψη, το δέρμα και αλλεργίες. Ταυτόχρονα τα παιδιά που θηλάζουν προστατεύονται από την εμφάνιση υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή τους. Πολλές μελέτες επίσης υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν είναι πιο έξυπνα.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!