Η ανεπάρκεια ύπνου επηρέαζει τη διατροφή και το βάρος

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ

06-09-2010 

 

HEALTH.IN.GR

Νέα Υόρκη — Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, παχαίνουν πιο εύκολα, καθώς τρώνε περισσότερες τροφές με λιπαρά και πιο πολλά σνακ, σε σχέση με όσους κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη της Δρ Σούζαν Ρεντλάιν του Νοσοκομείου Brigham and Women's και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel της Βοστόνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep, διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να επιφέρει χρόνιες αλλαγές στη διατροφή των νέων, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, ειδικά όσον αφορά τα κορίτσια, καθώς -για λόγους που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει- τα αγόρια δεν φαίνεται να χαλάνε εξίσου τη διατροφή τους, εξαιτίας του ανεπαρκούς ύπνου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, όμως η νέα έρευνα δείχνει από πού προέρχονται οι πρόσθετες θερμίδες. Η αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών φαγητών, τα οποία έχουν πολλές θερμίδες, καθώς και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, που αποτελούν παρεπόμενο του μικρής διάρκειας ύπνου, οδηγούν σε συσσώρευση λίπους στο σώμα των νέων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 240 νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών, που για ένα χρονικό διάστημα φορούσαν στον ύπνο τους μια ειδική συσκευή στον καρπό του χεριού τους, ενώ παράλληλα καταγραφόταν η ημερήσια λήψη θερμίδων από τη διατροφή τους.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι νέοι κοιμούνταν λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2,2% περισσότερες θερμίδες από λίπη και 3% λιγότερες θερμίδες από υδρογονάνθρακες, σε σχέση με τους νέους που κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος για την υγεία μπορεί σχετικά εύκολα να μειωθεί, καθώς κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου μειώνει κατά 21% τις πιθανότητες ο νέος να φάει ένα σνακ με πολλά λιπαρά.

Μόνο ένα στους τρεις νέους (ποσοστό 34%), που συμμετείχαν στην έρευνα, κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες κατά μέσο όρο τις νύχτες, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου εκτιμά ότι οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ώρες βραδινού ύπνου, για να νιώθουν την άλλη μέρα ξεκούραστοι και σε εγρήγορση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΠΜ
2102913533

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!