Η ευτυχία διώχνει μακριά τα κρυολογήματα!

16-05-2010 

 

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Ψυχοσωματική Ιατρική» η ευτυχία διώχνει μακριά τα κρυολογήματα και θωρακίζει τον οργανισμό έναντι των ιώσεων.

Σε πείραμα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές εκατοντάδες υγιείς εθελοντές εκτέθηκαν στο κρύο και σε ιούς της γρίπης και παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν θετική στάση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες από τους άλλους, να αρρωστήσουν.

Το «θετικό συναισθηματικό στιλ» όπως το αποκάλεσαν απομακρύνει το ενδεχόμενο κρυολογήματος επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι άνθρωποι που έχουν θετικό συναισθηματικό στιλ έχουν διαφορετική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος στους ιούς» εξήγησεο επικεφαλής της μελέτης δρ Σέλντον Κοέν από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ. «Κι όταν και άμα κρυολογήσουν, περνούν πιο ελαφρά την ασθένεια και με λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις».

Ο δρ Κοέν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει σε προηγούμενη μελέτη τους ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα αλλά έμεναν να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα για το λόγο και την επίδραση των θετικών συναισθημάτων στην άμυνα του οργανισμού.

Για να εκπονήσουν τη νέα τους μελέτη εξέτασαν 193 υγιείς ενήλικες ως εθελοντές, οι οποίοι πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές συναισθηματικής υφής.

«Αυτοί που συνήθιζαν να αισθάνονται ευτυχείς, ενεργητικοί και αισιόδοξοι κρίθηκαν ότι κατείχαν το θετικό συναισθηματικό στιλ, ενώ όσοι συχνά ένιωθαν δυστυχείς, νευρικοί και επιθετικοί θεωρήθηκαν ότι είχαν αρνητικό στιλ» εξήγησε ο δρ Κοέν.

Στους εθελοντές δόθηκαν στη συνέχεια με σπρέι στη μύτη κάποιοι ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Τις επόμενες έξι ημέρες οι εθελοντές ανέφεραν στους ερευνητές τα συμπτώματα που παρουσίαζαν και εκείνοι διαπίστωσαν ότι οι ευτυχείς άνθρωποι δεν εμφάνισαν κρυολόγημα.

Επιπλέον, όταν κάποιοι από αυτούς κρυολόγησαν τα συμπτώματά τους ήταν πολύ ελαφρότερα των άλλων.

«Ανακαλύψαμε ότι τα πραγματικά θετικά συναισθήματα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη ή μη ασθενειών και ιώσεων όχι όμως και τα αρνητικά» τόνισε ο δρ Κοέν εξηγώντας ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν προκαλούν αυτόματα και μια ροπή στις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

ΠΗΓΗ: Reuters, Psychosomatic Medicine (November 2006)

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!