Απρίλιος 27, 2016

Η Ιλαρά προστατεύει τα παιδιά από τις αλλεργίες

 

20-03-2009 

 

HEALTH.IN.GR


 

Νέα Υόρκη — Τα παιδιά που προσβάλλονται από ιλαρά είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η συχνότητα των αλλεργικών διαταραχών είχε αυξημένη συχνότητα τις προηγούμενες δεκαετίες, παράλληλα με την μειωμένη συχνότητα των παιδικών λοιμώξεων και την αυξημένη χρήση εμβολίων.

Η Δρ Έλεν Ρόουζενλουντ και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, εξηγούν ότι ενώ παλαιότερες μελέτες που είχαν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ αλλεργιών, ιλαράς και εμβολιασμού κατά της ιλαράς είχαν παρουσιάσει θετικό, αρνητικό και ουδέτερο αποτέλεσμα.

Στην μελέτη όμως PARSIFAL, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παιδιά που είχαν ανατραφεί σε αγροτικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον. Όπως εξηγούν αυτό πρακτικά σημαίνει την μικρότερη χρήση αντιβιοτικών, φαρμάκων για την αντιμετώπιση των εμπύρετων καταστάσεων και εμβολιασμούς και επίσης αυξημένη κατανάλωση βιοδυναμικών τροφών.

Στη έρευνα συμμετείχαν 12.540 παιδιά, πέντε έως 13 ετών και σύμφωνα με τις απαντήσεις που εδόθησαν στα ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια, το 73% των παιδιών είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, το 20% είχε εκδηλώσει ιλαρά (περιλαμβανομένου και του 11% αυτών που είχε εμβολιαστεί) και το 14% δεν είτε ούτε εμβολιαστεί ούτε μολυνθεί.

Μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν ποτέ νοσήσει από ιλαρά, όσα είχαν εμβολιαστεί ήταν πιθανότερο να έχουν ρινικές αλλεργίες. Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι αλλεργίες ήταν λιγότερο πιθανές στα παιδιά που είχαν εκδηλώσει ιλαρά, αλλά όχι σε όσα είχαν εμβολιαστεί.


Για την αναμετάδωση   

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!