Η παχυσαρκία επιδεινώνει την άπνοια ύπνου στα παιδιά

 

14-07-2014 

 

Νέα Υόρκη: Όσο βαρύτερο είναι ένα παιδί, τόσο σοβαρότερη είναι η άπνοια ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest. Επίσης το μέγεθος των αμυγδαλών φαίνεται να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της άπνοιας ύπνου.

Η άπνοια ύπνου είναι το προσωρινό κλείσιμο των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπλοκάροντας την αναπνοή για αρκετά δευτερόλεπτα, μερικές φορές, αρκετά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Μπορεί να συντελέσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άπνοιας ύπνου είναι καλά εδραιωμένη στους ενήλικες, αλλά τα στοιχεία για τα παιδιά είναι αντιφατικά.

Ο Δρ Ντάνιελ Κ. Νγκ του Νοσοκομείου Kwong Wah, του Χονγκ Κονγκ ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 482 παιδιά, ηλικίας ενός έως 15 ετών, που είχαν απευθυνθεί στο εργαστήριο ύπνου του νοσοκομείου.

Τα 111 παιδιά που χαρακτηρίστηκαν ως παχύσαρκα είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ άπνοιας απ' ότι τα μη παχύσαρκα παιδιά. Το μέγεθος των αμυγδαλών ήταν ο μόνος άλλος προγνωστικός δείκτης της σοβαρότητας της άπνοιας ύπνου.

Η επίπτωση της άπνοιας ύπνου στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι ανησυχητική και η διαρκής επιμόρφωση ιατρών και κοινού κρίνεται απαραίτητη.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!