Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο

04-06-2010

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gif

Η πρώτη επίσκέψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο/οδοντίατρο;
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΜε την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του.

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gif Γιατί τόσο νωρίς;

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΓιατί, η τερηδόνα μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και από τη βρεφική ηλικία.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΓιατί, η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους
 

 

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠως γίνεται η πρώτη εξέταση του παιδιού

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gif Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του ή του πατέρα του.  Στην ηλικία αυτή του παιδιού η εξέταση πρέπει να είναι σύντομη αλλά και ουσιαστική.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΟ οδοντίατρος που ασχολείται με παιδιά έχει ειδικές γνώσεις και επιδεξιότητα που θα συντελέσουν στην επιτυχία της πρώτης αυτής οδοντιατρικής εμπειρίας

 

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΓιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΤα νεογιλά δόντια (παιδικά) εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία, συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΠροβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως τερηδόνα, τραυματισμός και αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού.  Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους.

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΥπάρχουν προβλήματα κατά την ανατολή των δοντιών;

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΚατά την ανατολή των δοντιών μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σάλιου, εκνευρισμός, ανορεξία, πρησμένα ούλα ακόμα και πυρετός.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΟ καθαρισμός του στόματος, οι ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι του εμπορίου, ένα παγωμένο ύφασμα ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα, μπορούν να απόσυμφορίσουν τα ούλα και να ανακουφίσουν το παιδί

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΠότε πρέπει να αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών;

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΟ καθαρισμός των δοντιών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την ανατολή τους.  Αρχικά γίνεται με υγρή γάζα και αργότερα, όταν ανατείλουν αρκετά δόντια, με παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΟ οδοντίατρος θα ενημερώσει τους γονείς για το σωστό καθαρισμό των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα.  Σκοπός του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση των μικροβίων και των τροφών ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τερηδόνας.

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΥπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας των δοντιών από την τερηδόνα;

http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΟι άλλοι τρόποι προστασίας των δοντιών από την τερηδόνα είναι το φθόριο (οδοντόπαστες, στοματοπλύματα, ζελέ και βερνίκια τοπικής εφαρμογής από τον οδοντίατρο στο ιατρείο), η σωστή διατροφή και η κάλυψη των οπών και σχισμών των δοντιών.  Το φθόριο είναι φυσικό στοιχείο και ενισχύει τη δομή των δοντιών με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή να αναχαιτίζεται η προσβολή τους από την τερηδόνα.
http://www.paidiatros.gr/500/arw0.gifΗ χρήση του είναι εντελώς ακίνδυνη εφόσον τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης που θα δώσει ο παιδοδοντίατρος.

http://www.paidiatros.gr/500/arrows.gifΤο όμορφο χαμόγελο χτίζεται από τη βρεφική ηλικία.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΔΕΡΗ ΚΟΥΤΣΑΚΗ - ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


 
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!