Θέμα: «ΙΚΑ - ΟΠΑΔ= 1-0»

18-04-2011 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑXIΛ. ΚΑΡΥΔΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ

Κέας 30-32, Πλ. Κολιάτσου, 11255 Αθήνα
Τηλ: 210 2230762, Fax: 210 2235906
Kινητό τηλ: 6932 427 917
E-mail: KKarydis@otenet.gr

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από  την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  (15/4/2011)

                             [Σελίδα 12 της έντυπης έκδοσης]   

 

                        

                    ΘΕΜΑ: «ΙΚΑ-ΟΠΑΔ=1-0»                                                             

 

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   ΚΑΡΥΔΗΣ

 Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος , Αθήνα

 

  

           Kύριε  διευθυντά,

      Μεγάλη πρόοδος νομίζω ότι ήταν η εξαγγελία για χορήγηση ατομικών συνταγολογίων στα χέρια των ίδιων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έτσι θα έχουν εφεξής δυνατότητα για ημιελεύθερη  επιλογή γιατρού. Χρησιμοποιώ με ακρίβεια  τον όρο «ημιελεύθερη επιλογή», γιατί αυτή –ύψιστο αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη  να επιλέγει αυτός το γιατρό του -θα γίνεται μόνο μέσα από το δίκτυο των γιατρών που θα δεχθούν να συμβληθούν με τον καινούργιο φορέα υγείας, τον ΕΟΠΥΥ (=Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας),που θα περιλάβει ΙΚΑ+ΟΠΑΔ+ΟΓΑ+ΟΑΕΕ.ʼρα ΙΚΑ=1.

       Ταυτόχρονα οι 1.500.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου-συμπεριλαμβάνονται κι οι βουλευτές μας- είχαν μέχρι τώρα το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, ο οποίος μπορούσε να συνταγογραφήσει φάρμακα  στα ατομικά βιβλιάρια υγείας και να συστήσει παρακλινικές  εξετάσεις ακόμη κι αν δεν ήταν συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ. Αυτό, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 146Β/10-2-2011) σύντομα θα καταργηθεί!   ʼρα OΠΑΔ=0.

      Αυτό θα γίνει, γιατί, όπως διαβάζω στη σελίδα 2473 του προαναφερθέντος ΦΕΚ,  θα υπάρχει «αδυναμία  ουσιαστικού ελέγχου της συνταγογράφησης που προκαλείται  από ιδιώτες ιατρούς μη συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ»!

      Eρωτώ αμέσως τα εξής:   Για τέτοια συνταγογράφηση μιλάμε;   Για τους συμβεβλημένους δεν θα υπάρχει αδυναμία ελέγχου ;   Θα ενοχληθεί ο ΕΟΠΥΥ, που θα γλιτώνει κάποια κονδύλια, αν κάποιοι ασφαλισμένοι του απευθυνθούν για παρακολούθηση, διάγνωση και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους γιατρούς της προτίμησής τους;  Γιατί να χάσει το κράτος τα έσοδα από τη φορολογία των μη συμβεβλημένων  γιατρών; Αναφορικά με το τελευταίο ,η ειρωνεία είναι ότι το προαναφερθέν ΦΕΚ προσυπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομικών!

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!