Με το μειωμένο κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά συνδέεται ο μητρικός θηλασμός

03-06-2015 

 

Ο μητρικός θηλασμός για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί λευχαιμία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Η λευχαιμία στα παιδιά είναι αρκετά σπάνια, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι την προκαλεί», δηλώνει ο Efrat Amitay από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ. «Έχουν διατυπωθεί κάθε είδους υποθέσεις και ένας παράγοντας που προέκυψε βάσει των ερευνών είναι ο θηλασμός», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ο Amitay και οι συνάδελφοί του εξέτασαν 18 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν στη σχέση λευχαιμίας και θηλασμού. Τα ερευνητικά στοιχεία υπέδειξαν ότι ο θηλασμός για διάστημα έξι μηνών τουλάχιστον συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας κατά 19%, σε σύγκριση με παιδιά που είχαν θηλάσει για μικρότερο διάστημα ή δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Παρ' ότι το μητρικό γάλα είναι η βασική τροφή ενός βρέφους, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα για την ακριβή επίδρασή του. Ωστόσο, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν πως έχει σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό του μικρού παιδιού.

Πηγή: mothersblog.gr

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!