Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά: ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

20-07-2015 

 

 

Το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, επηρεάζει όμως κυρίως όσα είναι μεταξύ 1,5 και 8 ετών και περισσότερο τα αγόρια.

Δεν αποτελεί αρρώστια από μόνο του, μπορεί όμως να είναι μια πρώτη ένδειξη ασθενειών, οι οποίες καταστρέφουν τα σπειράματα (φίλτρα) στα νεφρά, που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν τα ούρα.

Η πιο συχνή μορφή του συνδρόμου (80%) στα παιδιά λέγεται Νεφρωσικό Σύνδρομο Ελαχίστων Αλλοιώσεων (ΝΣΕΑ) και έχει ονομαστεί έτσι επειδή παιδιά με αυτή την μορφή του συνδρόμου έχουν φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική βιοψία νεφρού.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά. Στο 20% των παιδιών με νεφρωσικό σύνδρομο η βιοψία νεφρού κρίνεται απαραίτητη και αποκαλύπτει ουλές ή εναποθέσεις αντισωμάτων στα σπειράματα. Οι δύο πιο συχνές παθήσεις οι οποίες καταστρέφουν τα σπειράματα είναι η εστιακή σπειραματοσκλήρυνση και η μεμβρανοϋπερπλαστική σπειραματονεφρίτιδα.

Πολύ σπάνια ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με συγγενές νεφρωσικό σύνδρομο, το οποίο οφείλεται σε παθολογικά γονίδια που κληρονόμησε και από τους δύο γονείς.

Συμπτώματα

-Οίδημα γύρω από τα μάτια παιδιού, στην κοιλιά και στα πόδια του.
-Το παιδί δεν ουρεί συχνά και μπορεί να πάρει βάρος λόγω της κατακράτησης υγρών.
-Ψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα.
-Χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα.
-Φούσκωμα λόγω της συσσώρευσης αλάτων και νερού.

Πηγή: onmed.gr


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ : ΣΟΥΤΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ   MELPOMENHSOUTA@YAHOO.GR

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!