Οι προ συνηθισμένες παιδικές ασθένειες και πως να τις αναγνωρίσετε

 

Οι παιδικές ασθένειες είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να προστατευθεί πλήρως το παιδί, όσα εμβόλια και αν κάνει. Οι γονείς, και ειδικά όσοι περιμένουν το πρώτο τους μωρό, πρέπει να προετοιμαστούν ανάλογα και να μην ανησυχήσουν υπερβολικά, ειδικά μόλις το παιδί εκδηλώσει τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα. Δείτε κάποιες συνηθισμένες αλλά επικίνδυνες παιδικές ασθένειες και μάθετε τα συμπτώματά τους ούτως ώστε να είστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσετε.

 

1. ΙΩΣΕΙΣ

 Οι ιώσεις είναι μία από τις πιο συχνές παιδικές ασθένειες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν τα συμπτώματα της γρίπης επιμείνουν, γιατί υπάρχει περίπτωση το παιδί να πάσχει από από κάποια καρδιομυοπάθεια, που δεν έχει εντοπιστεί νωρίτερα.

Αν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα της ίωσης δεν υποχωρούν, και ειδικά εάν ο πυρετός διαρκεί από τέσσερις ημέρες και πάνω, καλό θα είναι αν συμβουλευτείτε εκ νέου τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα πρέπει να εξετάσει το παιδί για να δει αν εντοπίζει κάποιο φύσημα ή αν βλέπει κάποια "ανεξήγητα" για την ηλικία του παιδιού σημάδια κόπωσης. Εφόσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να προχωρήσει και σε περαιτέρω κλινικές εξετάσεις.

2. ΩΤΙΤΙΔΑ

Τα παιδιά είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις των αυτιών, γιατί έχουν πολύ μικρούς ακουστικούς πόρους, που συνδέονται με το λαιμό και μπορεί να «κλείσουν» εύκολα σε περίπτωση φλεγμονής. Συγκεκριμένα, το υγρό συσσωρεύεται πίσω από την περιοχή του τυμπάνου, κάνοντας πρόσφορο το έδαφος για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, η ωτίτιδα διακρίνεται σε ιογενή, όταν προκαλείται από κάποιον ιό, και σε μικροβιακή, όταν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Στην περίπτωση που η ιογενής ωτίτιδα εξελιχθεί σε μικροβιακή, υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε μαστοείτιδα, δηλαδή στη συγκέντρωση υγρού στο κρανίο, ή ακόμα, πιο σπάνια, σε μηνιγγίτιδα.Γι' αυτό, η χορήγηση παυσιπόνων, αντιισταμινικών ή αποσυμφορητικών για τη μύτη κρίνεται απαραίτητη από την αρχή του προβλήματος. Έτσι, θ' αποφευχθούν οι όποιες σοβαρές επιπλοκές.

Τα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να είναι οξύς πόνος, αίσθημα του βουλωμένου αυτιού ή ακόμα και πυρετός.

3. ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

Η  αμυγδαλίτιδα είναι μία ακόμα ασθένεια που ταλαιπωρεί τα παιδιά και που οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν για να μην εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μόλυνση των αμυγδαλών, η οποία μπορεί να προκληθεί από κάποιον ιό ή μικρόβιο. Η φλεγμονή μπορεί μάλιστα να είναι ορατή εάν οι αμυγδαλές πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα ή συσσωρεύσουν πύον.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο πόνος στο λαιμό, η δυσκολία στην κατάποση, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο υψηλός πυρετός.

Η χορήγηση αντιβιοτικού συνήθως αρκεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά, όπως επισημαίνει η γιατρός, χρειάζεται προσοχή γιατί η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα νεφρά. Επομένως, και εδώ, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4. ΑΣΘΜΑ

Ο βήχας είναι συνήθως ένδειξη κρυολογήματος ή γρίπης, ωστόσο κάποιες φορές είναι πιθανό να προμηνύει μία κρίση άσθματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο επαναλαμβανόμενος βήχας, ο πυρετός, βάρος στο στήθος, δύσπνοια και η διαρκής ανησυχία του παιδιού.

Με την ειδική θεραπεία που θα χορηγήσει ο γιατρός, τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν και οι κρίσεις άσθματος να μειωθούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γονείς, εάν το παιδί τους υποφέρει ήδη από έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα, καθώς είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει άσθμα, όπως αναφέρει η κ. Συμεώνογλου.

5. ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στην παιδική ηλικία. Μπορεί να οφείλεται σε ένα "κόλπο" του παιδιού για ν' αποσπάσει την προσοχή των γονιών του, αλλά είναι πολύ πιθανό τα αίτιά του να είναι σωματικά. Η δυσκοιλιότητα, το άγχος, κάποια λοίμωξη, ή, στις πιο σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδήτιδα μπορεί να ευθύνονται για το έντονο κοιλιακό άλγος.

Όπως επισημαίνει η κ. Συμεώνογλου, εφόσον δείτε ότι ο πόνος επιμένει, απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο.

6. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή ασθένεια, με έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την οποία το στομάχι και το έντερο μολύνονται από κάποιο ιό ή βακτήριο.

Τα κύρια συμπτώματά της είναι η διάρροια και ο εμετός, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και επτά μέρες.

Στα παιδιά προκαλείται κυρίως από τον ροταϊό που μεταδίδεται μέσω των κοπράνων. Η μετάδοσή του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους αφού πάνε τουαλέτα, με αποτέλεσμα το μικρόβιο του ιού να μεταφέρεται από τα χέρια στο φαγητό ή σε οτιδήποτε άλλο ακουμπήσει το παιδί.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αφυδάτωση.

7. ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολλά παιδιά. Κάποιες από αυτές είναι εύκολο να τις αναγνωρίσει κανείς ενώ άλλες έχουν πιο βαθιά αίτια.

Τα πιο συχνά συμπτώματά τους είναι η καταρροή, το φτάρνισμα, η δυσκολία στην αναπνοή, το συνάχι και οι κοκκινίλες και η φαγούρα στα μάτια.

Μόνιμη θεραπεία για τις αλλεργίες δεν υπάρχει, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την χορήγηση από τον γιατρό των κατάλληλων αντιισταμινικών φαρμάκων. Καλό θα είναι να υπάρχει μία τακτική παρακολούθηση του παιδιού μόλις εντοπιστεί η αλλεργία του.

ΑΛΛΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΛΕΟΝ, ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

1. ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

Παλαιότερα, η ανεμοβλογιά ήταν μία από τις αρρώστιες που πέρναγε κάθε παιδί. Πλέον έχει κυκλοφορήσει το αντίστοιχο εμβόλιο, που προστατεύει τα παιδιά από τους ιούς που την προκαλούν σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να περάσουν την ασθένεια, αλλά, αν έχουν εμβολιαστεί, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια.

Συγκεκριμένα,θα πρέπει να σας ανησυχήσουν η εμφάνιση κοκκινίλων σε όλο το σώμα, ακόμα και στο κρανίο, το εσωτερικό του στόματος και των αυτιών, ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κατάπτωση και η απώλεια της όρεξης του παιδιού.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο απ' αυτά τα συμπτώματα στο παιδί, απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο γιατί η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσεις επιπλοκές ή να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονίαειδικά αν πρόκειται για νεογέννητα.

2. ΙΛΑΡΑ

Οφείλεται σε ιό και πλέον αντιμετωπίζεται με το αντίστοιχο εμβόλιο, ωστόσο αν το παιδί εμφανίσει νωρίτερα την ασθένεια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι το παιδί έχει κολλήσει τον ιό της ιλαράς φαίνονται «αθώες» γιατί μοιάζουν με την κλασική γρίπη: καταρροή, βήχας και πυρετός. Μόλις υποχωρήσουν, εμφανίζεται ένα έντονο εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα. Συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες σταδιακά εξαφανίζεται, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή άλλες ασθένειες.

3. ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Η μηνιγγίτιδα είναι ουσιαστικά η μόλυνση του ιστού του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο έντονος πονοκέφαλος, ο πυρετός και ο δύσκαμπτος λαιμός ενώ σε, ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούνται και συμπτώματα γρίπης. Προκαλείται από ιό είναι ήπιας μορφής, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μία πιο σοβαρή περίπτωση και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, αν δεν θεραπευθεί γρήγορα.

ΠΗΓΗ mama365


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ : ΣΟΥΤΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ   MELPOMENHSOUTA@YAHOO.GR

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!