Απρίλιος 26, 2016

Ο θηλασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά

 

02-03-2009 

 


Πηγή: In.gr


Νέα Υόρκη: Αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει σχέση τελικά μεταξύ του θηλασμού και της τερηδόνας στα πολύ μικρά παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας.

Ο Δρ Χιρόκο Λιντα του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Μινεσότα εξηγεί ότι παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας. Για παράδειγμα μελέτη που είχε γίνει σε πειραματόζωα είχε δείξει ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα προάγει την τερηδόνα πιο γρήγορα από το αγελαδινό γάλα.

Διερευνώντας περαιτέρω τον συσχετισμό αυτό, ο επιστήμονας μελέτησε 1.576 παιδιά 2-5 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey, εκ των οποίων το 27,5% είχαν τερηδόνα. Το 60% είχαν θηλάσει.

Τελικά δεν προέκυψε σχέση μεταξύ θηλασμού ή μη ή της διάρκειας του και του κινδύνου τερηδόνας. Ωστόσο τα παιδιά που προέρχονταν από πτωχές οικογένειες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας ενώ ήταν πιθανότερο να έχουν σοβαρή μορφή της οδοντικής νόσου. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να έχουν τερηδόνα.

Είναι πιθανό το μητρικό κάπνισμα να είναι απλά δείκτης άλλων ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η κακή διατροφή και η κακή στοματική υγιεινή, ενώ η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου προάγει από μόνη της την τερηδόνα.

Προκειμένου να διασφαλίσουν οι γονείς την καλύτερη οδοντική και στοματική υγεία των παιδιών τους, θα πρέπει να μεριμνούν για την στοματική υγεία των βρεφών καθαρίζοντας τα ούλα με ένα βρεγμένο πανάκι σε καθημερινή βάση.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια, θα πρέπει και αυτά να καθαρίζονται μετά από κάθε γεύμα. Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνει εντός έξι μηνών από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους.

Τα νήπια και γενικά τα παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο της οδοντοστοιχίας τους κάθε έξι μήνες.


Για την αναμετάδωση
Δέρη Κουτσάκη
Παιδοδοντίατρος
Υπεύθ Παιδοντιατρικού Τμήματος ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!