Ο κακός ύπνος προειδοποιητικό σημάδι για τη ροπή των νέων προς τις καταχρήσεις

23-01-2015

 

 

 

 

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται καλά είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα αλκοολισμού, να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή να ρέπουν προς επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές στο μέλλον, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικίνδυνες συμπεριφορές μέσα στα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με νέους που απολαμβάνουν αρκετές ώρες καλού ύπνου.

Επομένως, υπογραμμίζουν ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνήθειες του ύπνου των παιδιών τους.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καλός ύπνος αποτελεί «κλειδί» για τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Τα ερευνητικά δεδομένα αφορούσαν σε περισσότερους από 6.500 εφήβους στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες του ύπνου των νέων, καθώς και τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών για τρεις επιμέρους χρονικές περιόδους μεταξύ 1994 και 2002.

Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν απολάμβαναν ποιοτικό ύπνο φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις κατά την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η κακή ποιότητα ύπνου ή η έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με επικίνδυνες συμπεριφορές και στο μέλλον.
Οι έφηβοι που δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να προβούν σε επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking). Όσο μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι νέοι με τον ύπνο τους, τόσο ισχυρότερη φάνηκε να είναι η συσχέτιση.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο λιγότερες ώρες κατάφερναν να κοιμηθούν οι νέοι κατά μέσο όρο τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μέλλον προβληματικές συμπεριφορές, όπως προβλήματα στις ερωτικές τους σχέσεις λόγω κακής χρήσης του αλκοόλ.

Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, ο κίνδυνος επεισοδιακής κατάχρησης αλκοόλ φάνηκε να μειώνεται, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Όπως δηλώνει η ερευνήτρια Maria Wong από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, «συνήθως αγνοούμε τη σημασία του ύπνου, όμως τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ύπνος αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο μέλλον».

Πηγή: onmed.gr


Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!