Απρίλιος 22, 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

 

01-12-2008 

 


Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, και σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από κοινωνικούς και κρατικούς φορείς για την ενημέρωση του κοινού για τον επικίνδυνο ιό.

Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων με τον ιό HIV του AIDS καταγράφουν οι επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Παρ ότι για το 2008 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών υπερβαίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το συνολικό αριθμό αυτών που είχαν καταγραφεί για το 2007.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ανησυχητικές, καθώς εκτιμάται ότι οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2008 θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2006, όταν είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.

Η επιδημία του AIDS στη χώρα μας ακολουθεί μια πορεία που μοιάζει με καρδιογράφημα, καθώς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν αυξητική σε άνδρες και γυναίκες, το 2000-2002 ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε, ενώ το 2003-2004 αυξήθηκε ελάχιστα. Το 2005 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι δηλώθηκαν λιγότερα κρούσματα από το 2005.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα. Για το 2008 το 51,3% των ανδρών που μολύνθηκαν δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, ενώ το 33,6% δεν μπορεί να καθορίσει με ποιον τρόπο μολύνθηκε.

Όσον αφορά στις γυναίκες, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 48,3% δεν μπορεί να καθορίσει πώς μολύνθηκε. Οι ηλικίες κατά τις οποίες δηλώνονται τα περισσότερα νέα περιστατικά είναι άνδρες 30-35 ετών, ποσοστό 19,9% και γυναίκες 25-29 ετών ποσοστό 22,5%. Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην ηλικία 25-35 καταγράφονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις για το 2008.

Ο συνολικός αριθμός οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 9.229 άτομα από τα οποία 7.409 ήταν άνδρες και 1.772 γυναίκες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το θέμα του AIDS δεν πρέπει να ξεχαστεί, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η ασθένεια «δηλώνει παρούσα» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών με AIDS, χάρη στα νεότερα αντιϊκά φάρμακα. Αυτό, όμως, λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για όσους πιστεύουν λανθασμένα ότι η νόσος νικήθηκε. Το AIDS αφορά όλους, επισημαίνουν, για αυτό και θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας τις προφυλάξεις ανεξάρτητα από τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφ όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός», είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Εταιρείας μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι τουλάχιστον 25% περισσότερα από πέρυσι είναι τα νέα περιστατικά και είπε ότι δεν έχουμε μάθει να προφυλασσόμαστε.


 

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!