Παιδοδοντίατρος

15-05-2010 

 

 

 

Το ανήσυχο παιδί

Το ανήσυχο παιδί αποτελεί μια ειδική κατηγορία ασθενή η σωστή αντιμετώπιση της οποίας διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στον οδοντίατρο για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη επίσκεψη αλλά και στην οικοδόμηση του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης σε όλη τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές ψυχολογίας που θα πρέπει να τηρήσει. Οι αρχές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις μικρών ασθενών αλλά ειδικά στην περίπτωση του ανήσυχου παιδιού θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει:

  Να δείξει ενδιαφέρον για το παιδί ως συνολική προσωπικότητα.
  Να του εξηγήσει με τη χρήση απλών και κατανοητών όρων κάθε στάδιο της οδοντιατρικής θεραπείας που θα εφαρμόσει.
  Να δείξει την αναγκαία υπομονή, καταννοώντας το φόβο που αισθάνεται το παιδί και επιβραβεύοντάς το σε περίπτωση που δείξει διάθεση για συνεργασία.
  Να δώσει κάποια κίνητρα στο παιδί ώστε να εφαρμόσει τους αναγκαίους κανόνες στοματικής υγιεινής (πχ "τα δοντάκια σου θα είναι λευκά και λαμπερά και όλοι οι φίλοι σου στο σχολείο θα ενθουσιαστούν", " η μαμά θα σου αγοράσει το τάδε παιχνίδι αν κάτσεις ήσυχος" κλπ).
  Να αποφύγει την τέλεση κάθε οδοντιατρικής εργασίας χωρίς την συγκατάθεση του παιδιού.

Για να πετύχει το στόχο του ο οδοντίατρος θα πρέπει να βοηθήσουν και οι γονείς , με την απαραίτητη ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού τους καθώς και με τη σωστή συνεργασία τους με τον οδοντίατρο.

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!