Πληγωμένες θηλές: πόνος και δυσκολία θηλασμού

30-03-2014 

 

 

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πληγωμένες ή και ματωμένες θηλές, ακόμη και από τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο. Είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως κατά τους πρώτους θηλασμούς.

Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Οι πονεμένες θηλές συχνά φοβίζουν τις νέες μητέρες, δυσχεραίνουν τον θηλασμό κι αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αποθηλασμό.

Είναι εξαιρετικά επώδυνο και ιδιαίτερα δυσάρεστο να προσπαθεί μια μητέρα να θηλάσει με πληγωμένες θηλές. Από τη μια να θέλει να θρέψει με τον πιο φυσικό κι ευχάριστο τρόπο το μωρό της κι από την άλλη να τρέμει την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναπιάσει τη θηλή... Ο θηλασμός από μια μοναδική εμπειρία τείνει να γίνει φόβος και τρόμος, το ξένο γάλα η εύκολη λύση και τελικά ο αποθηλασμός να καραδοκεί! 

Καλό είναι λοιπόν να είμαστε ενήμερες από πριν έτσι ώστε να αποφύγουμε να πληγωθούν οι θηλές μας ή αν πληγωθούν να ξέρουμε άμεσα πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Η πιο συχνή αιτία είναι η λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος! Δεν φταίνε ούτε οι συχνοί θηλασμοί ούτε τα παρατεταμένα γεύματα. Αν το μωρό θηλάζει σωστά μπορεί να κάνει ακόμη και μαραθώνιους θηλασμούς (μέχρι και 23 ώρες το 24ωρο) χωρίς να πονέσουν ή να πληγωθούν καθόλου οι θηλές.

Αν πονάει η θηλή σας την ώρα του θηλασμού, σημαίνει ότι το μωρό δεν την έχει πιάσει σωστά! την έχει αρκετά πιο έξω στο στόμα του απ' ότι πρέπει... Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθειά μέσα στο στόμα του, τόσο ώστε να πιάνει και μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (το σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή).

Το λάθος πιάσιμο δεν επιτρέπει στο μωρό να πίνει αρκετό γάλα, τότε πεινάει κι εκνευρίζεται γρήγορα, δεν ικανοποιείται και χρειάζεται συμπλήρωμα για να χορτάσει, το στήθος αναγνωρίζει μειωμένη ζήτηση και σταδιακά ελαττώνεται η παραγωγή του, μοιραία λοιπόν θα οδηγηθούμε σε αποθηλασμό (έτσι, πολλές μανούλες λένε «δεν είχα αρκετό γάλα....» ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν το λάθος πιάσιμο...).

Επίσης, επειδή τις πρώτες μέρες παράγεται το πρωτόγαλα που είναι μεν μειωμένο σε ποσότητα αλλά το πλέον θρεπτικό για το νεογέννητο μωρό μας, πολλές μητέρες σε συνδυασμό με τον πόνο στις θηλές νομίζουν πως επειδή δεν έχουν αρκετό γάλα πονάει το στήθος τους και καταφεύγουν στο ξένο γάλα...

Ακόμη, η λάθος απομάκρυνση του μωρού από το στήθος μπορεί να ερεθίσει και να τραυματίσει τις θηλές. Εάν το μωρό δεν έχει αφήσει από μόνο του τη θηλή, τότε βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στο στόμα του, ώστε να περάσει μέσα αέρας, να χαλαρώσει το πιάσιμο της θηλής και να το απομακρύνουμε χωρίς τράβηγμα.

Φροντίζουμε να κάνουμε εναλλαγές στις στάσεις/θέσεις θηλασμού! Έτσι αποφεύγουμε την πίεση σε συγκεκριμένα μόνο σημεία της θηλής που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Και φυσικά θηλάζουμε και από τα δύο στήθη! Αν για κάποιο λόγο θηλάζουμε μόνο από το ένα ή θηλάζουμε περισσότερο από το ένα, τότε μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή και πληγή!

Το συχνό πλύσιμο βλάπτει! γενικά αποφεύγουμε την υγρασία, είναι λάθος αυτό που λένε για πλύσιμο μετά από κάθε θηλασμό (έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση). Μπορούμε να πλυθούμε μια φορά μέσα στη μέρα με νερό και σαπούνι αλλά όχι παραπάνω! εκτός από την υγρασία του νερού, το σαπούνι προκαλεί ξηρότητα, προϋποθέσεις για ερεθισμό της θηλής.

Ο καλός αερισμός της περιοχής είναι απαραίτητος. Αφήνουμε όσο μπορούμε το στήθος εκτεθειμένο στον αέρα χωρίς επιθέματα, σουτιέν ή ρούχα απομακρύνοντας την ανεπιθύμητη υγρασία.

Το μητρικό γάλα βοηθάει στην επούλωση των πληγών! Απλώνουμε μερικές σταγόνες πάνω στη θηλή και το αφήνουμε να στεγνώσει! Θα σχηματιστεί έτσι ένα προστατευτικό φιλμ. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και σαν μέτρο πρόληψης μετά από κάθε θηλασμό!

Υπάρχουν πολλά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για αυτές τις περιπτώσεις, προτιμότερα είναι όμως αυτά που δεν θέλουν ξέβγαλμα για να αποφύγουμε περεταίρω ερεθισμό, τέτοιες είναι οι αλοιφές καθαρής λανολίνης. Εγώ σώθηκα με την purelan που είχε γίνει η καλύτερή μου φίλη!! αλλά μπορείτε να δοκιμάστε και την lansinoh, και οι δύο δεν βλάπτουν το μωρό και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και πριν από τον θηλασμό.

Επίσης πολλές μητέρες έχουν βρει βολικές τις θηλές σιλικόνης κοινώς τις ψευδοθηλές. Μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα τις χρησιμοποιούν γιατί έτσι θηλάζει μεν το μωρό αλλά δεν πονάνε οι θηλές τους. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση τους! μπορεί να τις συνηθίσει το μωρό και αργότερα να μην δέχεται τη θηλή του στήθους.

Τέλος, πληγή στη θηλή μπορεί να γίνει εξαιτίας κοντού χαλινού της γλώσσας του μωρού! Αν βεβαιωθείτε πως το μωρό πιάνει σωστά τη θηλή αλλά εξακολουθεί να σας πονάει κι έχετε πληγή μπροστά στη θηλή κι όχι επάνω, ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Συχνά, χρειάζεται καιρός για να επουλωθούν οι πληγές, όμως δεν σταματάμε να θηλάζουμε ούτε καταφεύγουμε στο συμπλήρωμα αν φυσικά θέλουμε να εδραιώσουμε την γαλουχία! 
Σε εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις (όπως πληγές που ματώνουν) μπορούμε να πάρουμε κάποιο παυσίπονο πριν από τον θηλασμό πχ depon, panadol κ.τ.λ. (η παρακεταμόλη είναι συμβατή με τον θηλασμό) παραλείπουμε κάποια γεύματα από το πολύ πονεμένο στήθος και θηλάζουμε ξανά από το άλλο στον επόμενο θηλασμό μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
Εάν η θηλή σας ματώνει και το μωρό σας μαζί με το γάλα πίνει και αίμα αυτό δεν είναι αιτία αποθηλασμού! το αίμα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο μωρό.

Γενικά, ξεκινάμε τον θηλασμό από το λιγότερο πονεμένο στήθος και φροντίζουμε να τοποθετούμε το μωρό σωστά! Εάν αισθανθείτε πόνο, απομακρύνετε το μωρό από το στήθος και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σας «πιάσει» καλά!

Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζετε...
Αν έχετε εφαρμόσει σωστά όλα τα παραπάνω αλλά εξακολουθείτε να πονάτε τόσο κατά τον θηλασμό όσο και σε άσχετες στιγμές ανάμεσα στους θηλασμούς, όχι μόνο πάνω στη θηλή αλλά συχνά και μέσα στο στήθος, αν παρατηρήσετε ξηροδερμία και ξεφλούδισμα στη θηλή, ακόμη και άσπρες σημαδάκια στο εσωτερικό του στόματος του μωρού, υπάρχει πιθανότητα καντιντίασης (μυκητίαση).
Τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για καντιντίαση, δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα παρά έντονος πόνος και δυστυχώς είναι κάτι που δεν το αναγνωρίζουν άμεσα οι γιατροί... 

Η προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι ο περιορισμός της ζάχαρης στο ελάχιστο, μεγάλη κατανάλωση πρόβειου γιαουρτιού κι επάλειψη της θηλής -πριν από τον θηλασμό- με γέλη daktarin που καλό είναι να γλείφει και το μωρό (η χρήση της βέβαια γίνεται εφόσον έχει διαπιστωθεί καντιντίαση! μην ξεχνάτε, η γέλη αυτή, είναι φάρμακο και καλό είναι να είναι το τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης!).

Πέρα απ' αυτά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να πονά το στήθος (όχι μόνο η θηλή) μιας θηλάζουσας γυναίκας, όπως είναι κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας, ένας φραγμένος πόρος ή ακόμη και μαστίτιδα.

Ανάλογα με τα συμπτώματα ψάχνουμε για την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Πηγή:mitrikosthilasmos.com

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!