Ποιος είναι ο κίνδυνος στην πισίνα, που αγνοούν οι γονείς

14-08-2015 

 

Έχετε αναλογιστεί ότι το παιχνίδι στην πισίνα μπορεί να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη; Υπάρχει ένας κίνδυνος, που κανένας δεν βάζει στο μυαλό του, και λέγεται «δευτερεύων πνιγμός». Τι είναι;

Μπορεί ο δευτερεύων πνιγμός να μην είναι τόσο συχνό φαινόμενο όσο ο πνιγμός, που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, αλλά στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε χίλια παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα, κανένας δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον δευτερεύοντα πνιγμό ή τι να πράξει, όταν αυτός εμφανιστεί.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΠΝΙΓΜΟΣ;

Εμφανίζεται, όταν κάποιος καταπιεί νερό. Το υγρό ερεθίζει και συσσωρεύεται στους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αναπνοή. Σε αντίθεση με τον τυπικό πνιγμό, τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα. Σε μερικές περιπτώσεις, ο πνιγμός μπορεί να έρθει ακόμα και 72 ώρες μετά το συμβάν. Εκτός από την πλήρωση των πνευμόνων με υγρά, ο δευτερεύων πνιγμός εκθέτει το σώμα σε δραστικές χημικές ουσίες αν το υγρό προέρχεται από μια πισίνα ή υδρομασάζ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Αν το παιδί σας καταπιεί νερό και φτάσει στην κατάσταση, που λέμε «παραλίγο να πνιγεί», παρατηρείστε τα εξής:

• δυσκολία στην αναπνοή

• επίμονο βήχα

• ασυνήθιστη κόπωση

• ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως δυσκολία στην ομιλία ή τη συγκέντρωση

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Καλέστε τις πρώτες βοήθειες και το ΕΚΑΒ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΩ;

• μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη, όταν κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα

• κάνετέ τους μαθήματα κολύμβησης και μαθήματα ασφάλειας


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ : ΣΟΥΤΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ   MELPOMENHSOUTA@YAHOO.GR

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!