Πως να προστατέψουμε τα δοντάκια του από τα γλυκά;

20-11-2014

 

 

 

Ο χρόνος παίζει ρόλο!
Ο χρόνος που καταναλώνει παιδί γλυκά και ζάχαρη, παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία των δοντιών. Γενικά, να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να φάει το γλυκό κατά την διάρκεια του κυρίου γεύματος, παρά μεταξύ των γευμάτων.

Υγρό ή στερεό;
Επίσης, είναι προτιμότερο το επιδόρπιό του να είναι σε υγρή μορφή, παρά σε στερεή και να χρησιμοποιείται καλαμάκι. Το ίδιο ισχύει και για τα ροφήματα που εμπεριέχουν ζάχαρη για την κατανάλωση των οποίων επίσης είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται καλαμάκι.

Και με τις καραμέλες, τι γίνεται;
Αυστηρά μέτρα απαιτούνται και στις καραμέλες. Βλέπετε, μένουν για πολύ ώρα στο στόμα του παιδιού, οπότε είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για τα δόντια του.

Το ίδιο ισχύει και για τις τσίχλες;
Αν αναρωτιέστε τι γίνεται με τις τσίχλες, μπορεί παλιότερα να επικρατούσε η αντίληψη ότι χαλάνε τα δόντια, η αλήθεια όμως είναι πως η τσίχλα προάγει την δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι «σύμμαχος» ενάντια στην τερηδόνα. Επομένως, κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Μάλιστα, εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν συντελεί στην ανάπτυξη τερηδόνας. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να μασάει τσίχλα με τις ώρες.

 

ΠΗΓΗ HAPPYMOM.GR


Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!