ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓή ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚά ΜέΤΡΑ ΑΠό ΣήΜΕΡΑ

 

01-09-2010 

 

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ


 

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ είναι από σήμερα τα καπνιστήρια και εξαφανισμένα τα τασάκια σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και τις επιχειρήσεις, αφού άρχισε η εφαρμογή της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος...

 Εν μέσω των αντιδράσεων αρκετών επιχειρηματιών που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματά τους θα τους πλήξει σημαντικά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, τα αντικαπνιστικά μέτρα εφαρμόζονται από το πρωί. Οπως έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον για κάποιες μέρες οι ελεγκτές θα περιορίζονται σε συστάσεις, όμως σύντομα θα αρχίσουν να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους αμετανόητους καπνιστές. Οπως προβλέπεται, 50 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε στεγασμένο δημόσιο χώρο και το ποσό θα διπλασιάζεται αν κάποιος καπνίσει σε χώρο εκπαίδευσης ή νοσοκομείο. Μάλιστα, αν ο... θεριακλής δεν συνεργάζεται με τους ελεγκτές και προκαλέσει ένταση, τότε θα τον περιμένει το αυτόφωρο.

 

 Οι επιχειρηματίες που θα κάνουν... τα στραβά μάτια στους καπνιστές πελάτες τους θα τιμωρούνται επίσης με πρόστιμα που κυμαίνονται από τα 500 έως τις 10.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες φορές θα βρεθούν να διαπράττουν την παράβαση. Στην πέμπτη υποτροπή προβλέπεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. 

 

Σύμφωνα με τον νόμο το κάπνισμα απαγορεύεται και στα ταξί: μάλιστα, πρόστιμο στην περίπτωση παράβασης πληρώνει και ο πελάτης του ταξί, αλλά και ο οδηγός που θα το έχει επιτρέψει. Κατά την ίδια λογική, πρόστιμο θα πληρώνει ο υπάλληλος- καπνιστής, αλλά και ο προϊστάμενός του, ενώ στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων το τσιγάρο στο γραφείο θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

 

 Ηδη από τις 8 το πρωί επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1142: σε πρώτη φάση θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.


Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος

Υπεύθυνος ΚΠΜ
2102913533
6944500700

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!