Συμπτώματα κατά την εμφάνιση των νεογιλών δοντιών

01-04-2014 

 


Τα παιδιά βγάζουν νεογιλά δόντια κατά μέσο όρο από τον 6ο μήνα μέχρι τον 3ο χρόνο. ʼλλα παιδιά ταλαιπωρούνται περισσότερο ενώ σε άλλα τα πρώτα δόντια βγαίνουν χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Συμπτώματα:
•    πόνος
•    κόκκινα και διογκωμένα ούλα
•    αυξημένη σιελόρροια
•    ανορεξία, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
•    διαταραχές στον ύπνο
•    δυσφορία και γκρίνια
•    νευρικότητα.

Αν παρατηρηθεί πυρετός, εξανθήματα, εμετός ή διάρροια θα πρέπει το παιδί να επισκεφτεί τον παιδίατρο γιατί πιθανότατα έχει κάποιο άλλο πρόβλημα που δε σχετίζεται με τα δόντια του.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων κατά την ανατολή των δοντιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα αντικείμενα που προκαλούν υπεραιμία είτε μειώνουν πιθανή τοπική φλεγμονή. Ένας κρύος (όχι παγωμένος) δακτύλιος ανατολής δοντιών, μια παγωμένη μπανάνα ή ένα ωμό καρότο, τρίψιμο των ούλων του βρέφους με κάποιο κρύο βρεγμένο ύφασμα ανακουφίζει σημαντικά το βρέφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά χαμομήλι πάνω στα ούλα. Υπάρχουν παυσίπονες αλοιφές για τον σκοπό αυτό, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν έσχατη λύση στο πρόβλημα. Καλό θα είναι να εφαρμόζονται με καθαρό δάκτυλο και να είναι ψυχρές προκειμένου να έχουμε και τα οφέλη του κρύου ερεθίσματος στην ερεθισμένη περιοχή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ ασπιρίνη.

Η συγγραφή του κειμένου έγινε βάση πληροφοριών από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής (AAPD), την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής (EAPD), της Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία (ΕΠΕ), την Εταιρία Προληπτικής Οδοντιατρικής Ελλάδος (ΕΠΟΕ) και μετά από μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας.

ΠΗΓΗ babyonline.gr

 

 


ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!