Συνήθεις αλλεργίες στα βρέφη 0-12 μηνών

03-04-2014 

 

Γενετικοί, περιβαλλοντικοί, μεταβολικοί και πλήθος άλλοι αδιευκρίνιστοι παράγοντες ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό. Η παιδική ηλικία δεν εξαιρείται από τον κανόνα.

Τροφική αλλεργία

Από τη νεογνική κιόλας ζωή, οι αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως με τη μορφή της τροφικής αλλεργίας. Η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας είναι η πιο συχνή πρώιμα εμφανιζόμενη αλλεργία, τόσο σε βρέφη που θηλάζουν όσο και σ’ εκείνα που λαμβάνουν formula.

Πότε θα υποπτευθεί ο γονιός μια αλλεργία στο γάλα;

Όταν ένα βρέφος παρουσιάζει έντονους κολικούς ή αναγωγές μετά από τα γεύματα, έχει κενώσεις με πρόσμιξη αίματος και εμφανίσει εξάνθημα, μετά το γεύμα, τότε πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της αλλεργίας, ειδικά αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό ή αν έχει γεννηθεί με καισαρική τομή.

Η εμφάνιση επίσης εκζέματος σε ηλικίες κάτω των 12 μηνών, μπορεί κατά τουλάχιστο 60% να υποσημαίνει τροφική αλλεργία.

Άλλες εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι η μη καλή πρόσληψη βάρους καθώς και διαταραχές κινητικότητας του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) που δεν αιτιολογούνται αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταφεύγει ο γονιός στον ειδικό, ο οποίος θα διενεργήσει τον κατάλληλο έλεγχο και θα θέσει διάγνωση.

Αποφυγή κάθε ένοχης τροφής

Η αποφυγή της ένοχης τροφής αποτελεί σήμερα την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο διαιτητικός περιορισμός της μαμάς που θηλάζει πρέπει να μη γίνεται χωρίς σκέψη. Ακόμη, πρέπει να δίνεται βάση στις ετικέτες των τροφίμων του εμπορίου, όπου αναγράφεται η σύστασή τους.

ʼλλες τροφές που συχνά ευθύνονται για αλλεργίες στα βρέφη είναι τα σιτηρά καθώς και το λεύκωμα (ασπράδι) του αυγού.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που ένα παιδί ευαισθητοποιείται σε τροφικά αλλεργιογόνα. Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι εκτός από την οδό του στόματος υπάρχει και η διαδερμική ευαισθητοποίηση, με τη χρήση. καλλυντικών από πολύ μικρή ηλικία.

Οι αναπνευστικού τύπου αλλεργίες είναι σπανιώτατες σ’ αυτή την ομάδα των ηλικιών.

πηγή babyzone.gr


 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!