Απρίλιος 19, 2016

ΤΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΒΡΕΦΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ

 

28-03-2008 

 

HEALTH.IN.GR


Νέα Υόρκη: Τα τελειόμηνα νεογνά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου σε ηλικία έξι μηνών, ακόμα και όταν μητέρες είχαν ανεπάρκεια σιδήρου κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Breastfeeding Journal.

 

Η έρευνα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στην άποψη ότι το μητρικό γάλα μόνο μπορεί να παράσχει στα περισσότερα νεογνά την επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Το μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε σίδηρο, αλλά τα νεογνά το απορροφούν πιο εύκολα απ' αυτό που περιέχεται στο τεχνητό γάλα. Τα υγιή τελειόμηνα νεογνά έτσι κι αλλιώς γεννιούνται με αρκετά αποθέματα σιδήρου ώστε η ανεπάρκεια να θεωρείται απίθανη τους πρώτους έξι μήνες.

 

Γενικά, συστήνεται τα θηλάζοντα βρέφη να ξεκινούν διατροφή με εμπλουτισμένα τρόφιμα με σίδηρο, όπως δημητριακά στην ηλικία των έξι μηνών. Στην παρούσα έρευνα οι ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Δελχί έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 129 τελειόμηνα νεογνά που είχαν γεννηθεί από 68 μητέρες με φυσιολογικές αποθήκες σιδήρου ή από 61 μητέρες με ανεπάρκεια σιδήρου, αναιμία. Οι μητέρες πήραν συμπληρώματα σιδήρου και φυλλικού οξέος σύμφωνα με οδηγίες του μαιευτήρα τους, αλλά τα βρέφη σιτίστηκαν αποκλειστικά με θηλασμό και χωρίς συμπλήρωμα σιδήρου. Στους έξι μήνες ζωής, κανένα από τα θηλάζοντα βρέφη δεν είχε ανεπάρκεια σιδήρου, ανεξαρτήτως αν η μητέρα ήταν αναιμική.

 

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα συγκεκριμένα βρέφη είχαν επάρκεια σιδήρου, δεδομένου του πόσο καλά απορροφάται από τον οργανισμό τους το σίδηρο του μητρικού γάλακτος και της ποσότητας του σιδήρου στα τελειόμηνα νεογνά κατά την γέννα.

 

Δεν προκύπτει λοιπόν καμιά ανάγκη για προσθήκη εμπλουτισμένων με σίδηρο τροφών στη διατροφή των βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα πριν την ηλικία των έξι μηνών.

 

Ωστόσο, στα πρόωρα νεογνά οι αποθήκες σιδήρου συνήθως είναι μειωμένες και συστήνεται από τους ειδικούς τα θηλάζοντα να παίρνουν και συμπλήρωμα σιδήρου όσο νωρίτερα γίνεται.

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!