Απρίλιος 21, 2016

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

 

12-11-2008

 

 

HEALTH.IN.GR


Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, είναι γενικά εξίσου υγιή και σωματικώς ικανά με τα άλλα παιδιά, και δεν θα πρέπει να αποκλείονται από την συμμετοχή σε έντονες σωματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Oncology.

 

Το έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος είναι σχετικά συνηθισμένη συγγενής καρδιακή ανωμαλία, στην οποία απουσιάζει η ένωση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος με το αορτοπνευμονικό διάφραγμα ή με τις προεκτάσεις του κάτω ενδοκαρδιακου προσκεφαλαίου. Έτσι υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ αριστεράς και δεξιάς κοιλίας με διαφυγή εξ αριστερών προς τα δεξιά. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Radboud συνδύασαν την καταγραφή της γυμναστικής, την παρακολούθηση της δραστηριότητας και τις απαντήσεις που πήραν από σχετικό ερωτηματολόγιο για να δουν αν τα παιδιά με έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος υστερούσαν σε ικανότητα άθλησης συγκριτικά με υγιή παιδιά και κατά πόσο συμμετείχαν στις ίδιες δραστηριότητες με τους υγιής συνομηλίκους τους. Ειδικότερα, συνέκριναν την καρδιαγγειακή και πνευμονική λειτουργία και την σωματική ικανότητα 27 παιδιών με απομονωμένα ελλείμματα μεσοκοιλιακού διαφράγματος και 15 υγιών παιδιών.

 

Όλα τα παιδιά ήταν μεταξύ 8 και 17 ετών. Δεκατρία παιδιά είχαν κλινικό έλλειμμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος που είχε αντιμετωπιστεί χειρουργικά, ενώ στα άλλα 14 το έλλειμμα ήταν μικρότερο και εξακολουθούσε να υφίσταται ή είχε κλείσει αυθόρμητα.

 

Μετά από συνυπολογισμό του βάρους και του σωματικού λίπους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα άσκησης και η ποσότητα της ενέργειας που ξόδευαν στην γυμναστική δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ παιδιών με ή χωρίς ιστορικό ελλείμματος μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Εν αντιθέσει με την κοινή αντίληψη, τα παιδιά με μετρίως σοβαρή συγγενή καρδιακή νόσο, είναι ικανά να γυμνάζονται με την ίδια ένταση και δύναμη με τα υγιή παιδιά.

 

Επιπλέον, η μελέτη δεν επιβεβαιώνει την αναφερόμενη από άλλες έρευνες συχνότητα της υπερπροστασίας των παιδιών με συγγενή καρδιακή νόσο.

 

Προφανώς τα παιδιά με έλλειμμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος είναι σωματικώς ικανά όπως και τα υγιή παιδιά και δεν υστερούν σωματικά σε απαιτητικές δουλειές, παιχνίδια ή αθλήματα

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!