Τι είναι ο στραβισμός στα παιδιά και πως αντιμετωπίζεται

 

22-06-2014 

 

 

 

 

Ο στραβισμός είναι ένα πρόβλημα των ματιών, κατά το οποίο τα δύο μάτια δεν ευθυγραμμίζονται και εστιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ένα μάτι μπορεί να κοιτάζει ευθεία, ενώ το άλλο μπορεί να κοιτάζει προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ο στραβισμός άλλοτε είναι μόνιμος και άλλοτε είναι εμφανής μόνο μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ο στραβισμός είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά. Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε αγόρια και σε κορίτσια και αρκετά συχνά υπάρχει και κληρονομικός παράγοντας, δηλαδή ένα παιδί με στραβισμό έχει κάποιο συγγενή επίσης με στραβισμό. Ωστόσο στα περισσότερα παιδιά με στραβισμό δεν υπάρχει νευρολογική ή άλλη ιατρική πάθηση που να εξηγεί το πρόβλημα, δηλαδή η αιτία που κάνει τα μάτια να στραβίζουν είναι άγνωστη. Σε περισσότερα από το 50% των παιδιών αυτών ο στραβισμός υπάρχει κατά τη γέννηση ή παρουσιάζεται μετά από αυτή.

Έξι μύες είναι συνδεδεμένοι στο εξωτερικό μέρος του ματιού και ελέγχουν την κίνηση του. Σε κάθε μάτι ένας μυς κινεί το μάτι προς τα δεξιά , ένας προς τα αριστερά, και οι άλλοι τέσσερις μύες το κινούν προς τα πάνω, κάτω και σε γωνία. Για την ευθυγράμμιση και την εστίαση των ματιών σε ένα αντικείμενο, όλοι οι μύες γύρω από ένα μάτι πρέπει να είναι σε ισορροπία και να λειτουργούν μαζί, να είναι συγχρονισμένοι. Κάθε μάτι βλέπει ταυτόχρονα μία εικόνα και ο εγκέφαλος ενώνει τις δύο εικόνες σε μία τρισδιάστατη. Ο στραβισμός συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι μύες στο ένα ή και στα δύο μάτια δεν λειτουργούν κανονικά, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην κινούνται ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση και ο εγκέφαλος να βλέπει δύο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο. 

Τα παιδιά όμως, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν βλέπουν δύο διαφορετικές εικόνες γιατί ο παιδικός εγκέφαλος γρήγορα μαθαίνει και αγνοεί την εικόνα από το μάτι που στραβίζει. Έτσι όμως υπάρχει στα παιδιά ο μεγάλος κίνδυνος της αμβλυωπίας, δηλαδή το παιδί παύει να χρησιμοποιεί το μάτι που στραβίζει με κίνδυνο να χάσει ακόμα και την όραση του από το μάτι αυτό.

Αν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας στραβίζει, απευθυνθείτε άμεσα σε παιδοφθαλμίατρο. Ανάλογα με τον τύπο του στραβισμού, ο ειδικός θα σας πει πώς θα το αντιμετωπίσετε. Ίσως χρειαστούν γυαλιά, κλείσιμο του καλού ματιού με επιθέματα ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση, όσο πιο έγκαιρη είναι η αντιμετώπιση, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα.

πηγή mother.gr


Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!