Τι καθορίζει το βάρος των μωρών;

25-08-2014

 

Η υγεία και οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας, είναι τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν το μέγεθος των μωρών και όχι η φυλή ή εθνικότητα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κακή υγεία και διατροφή της μητέρας ενός βρέφους κρύβονται πίσω από τις παρατηρούμενες διαφορές, ως προς το ύψος και το βάρος, μεταξύ των νεογνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στο μέγεθος γέννησης των νεογνών και αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει επιπτώσεις στην μετέπειτα υγεία τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ένα μωρό που γεννιέται λιποβαρές καθίσταται πιο ευάλωτο μελλοντικά σε διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή τα καρδιολογικά προβλήματα. Όσο πιο λιποβαρές μάλιστα είναι ένα βρέφος, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε αυτές τις παθήσεις,  μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μελέτη INTERGROWTH-21st. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης τον Jose Villar, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 60.000 τοκετούς σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι οι γυναίκες με υψηλή μόρφωση που τρέφονταν σωστά και η υγεία τους ήταν καλή κατάσταση, έκαναν μωρά φυσιολογικού βάρους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τους ιατρικούς φακέλους των εγκύων από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό, καταγράφοντας τη σταδιακή ανάπτυξη των οστών των εμβρύων για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα. Μέτρησαν, ακόμη, το ύψος και την περιφέρεια του κεφαλιού των νεογέννητων αμέσως μετά τη γέννηση.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, το μέσο ύψος των νεογνών 

παγκοσμίως είναι 49,4 εκατοστά (+/- 1,9 εκατοστά). Μερικοί επίσης σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε μικρόσωμα νεογνά, είναι οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα, ο πρόωρος τοκετός και η κοπιαστική εργασία κατά την εγκυμοσύνη. Η παχυσαρκία, από την άλλη πλευρά, φάνηκε ότι οδηγεί στη γέννηση μεγαλόσωμων μωρών.

«Δεν είμαστε όλοι ίσοι κατά τη γέννηση. Αλλά μπορούμε να είμαστε», λέει ο Jose Villar, καθηγητής του Τμήματος Nuffield Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο ξεκίνημα για όλους, διασφαλίζοντας ότι οι μητέρες θα είναι καλά μορφωμένες, θα τρέφονται σωστά και θα τυγχάνουν παροχής επαρκούς προγεννητικής φροντίδας», συμπλήρωσε. Όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες πληρούνται, οι ειδικοί θεωρούν ότι τότε τα νεογνά μοιάζουν μεταξύ τους σε βάρος και ύψος, ανεξάρτητα από το που γεννήθηκαν, τη φυλή και την εθνικότητα των γονέων τους.

Στο παρελθόν οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η φυλή και η εθνικότητα παίζουν ρόλο στις διαφορές μεγέθους των νεογέννητων στις διάφορες χώρες του πλανήτη. Όμως η 

νέα μελέτη ανατρέπει αυτόν το μύθο.

Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης και ένα ακόμη θέμα: η έλλειψη ενιαίων προδιαγραφών διεθνώς για το πότε ένα νεογνό θεωρείται μικρόσωμο και χρειάζεται ειδική φροντίδα.  Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε γιατρούς και μητέρες γύρω από αυτό το ζήτημα καθώς ένα νεογέννητο μπορεί να θεωρείται λιποβαρές σε μία κλινική μιας χώρας και το ίδιο να θεωρείται φυσιολογικό σε μια άλλη πόλη ή χώρα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

  • Μόνο το 4% των διαφορών μεγέθους μεταξύ των βρεφών διεθνώς μπορεί –σύμφωνα με τους ειδικούς- να αποδοθεί σε φυλετικές διαφορές.
  • Το 27% των νεογνών που γεννιούνται παγκοσμίως, προέρχονται από γονείς που υποσιτίζονται.
  •  

πηγή pathfinder.gr


 

Υπεύθυνη Ύλης : Σούτα Μελπομένη   melpomenhsouta@yahoo.gr

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!