Απρίλιος 22, 2016

ΦΘΙΝΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

21-01-2009 

 

HEALTH.IN.GR


 

Νέα Υόρκη — Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα και σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Medicine and Science in Sports and Exercise, η σωματική δραστηριότητα μεταξύ των νηπίων ήδη έχουν αρχίσει να φθίνουν πριν καν αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την Δρ. Ρέιτσελ Τέιλορ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 244 παιδιά από τη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσε ότι τα ημερήσια επίπεδα σωματικής άσκησης των παιδιών γενικά έφθιναν μεταξύ της ηλικίας των τριών και πέντε ετών, ενώ ο χρόνος που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλες καθιστικές δραστηριότητες παρέμενε σταθερός.

Με τη επεξεργασία των αναφορών των γονέων και μια αντικειμενική μέτρηση της ημερήσιας δραστηριότητας των παιδιών (με φορητή συσκευή που μετρούσε την κινητικότητα τους) οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης έπεφταν κατακόρυφα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όταν είχαν φτάσει πια στην ηλικία των πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά περνούσαν κατά μέσο όρο 90 λεπτά την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με άλλα 90 λεπτά να αφιερώνονται σε καθιστικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η ζωγραφική. Αυτές οι συνήθειες ήταν συνεπείς καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ελάχιστες μελέτες έχουν ερευνήσει την δραστηριότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Aρα είναι δύσκολο να πούμε αν είναι φυσιολογικό να φθίνει η σωματική δραστηριότητα μεταξύ τριών και πέντε ετών. Ωστόσο, τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, καθώς πλέον η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ειδικά μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Γενικά, οι ειδικοί προτείνουν τα παιδιά και έφηβοι να είναι όσο περισσότερο σωματικά δραστήριοι γίνεται. Η Δρ. Τέιλορ προτείνει στους γονείς να διασφαλίζουν ότι το παιδί τους γυμνάζεται επαρκώς ανάλογα με την ηλικία του και να θέτουν αυστηρά όρια στη χρήση της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!