Χαμόγελο του Παιδιού: Το 90% των εξαφανισμένων παιδιών εντοπίστηκαν

·         


Αθήνα

Εκατόν πενήντα αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών έλαβε το 2014 και το πρώτο τετράμηνο του 2015 (111 περιπτώσεις για το 2014 και ακόμη 39 το 2015) ο οργανισμός Το Χαμόγελο του Παιδιού, ανέφερε ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος παρουσιάζοντας τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (25 Μαΐου). 

Επίσης, Το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 9.944 κλήσεις που αφορούσαν δήλωση νέας εξαφάνισης, έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης παιδιού, πληροφορίες για παιδί που αναζητείται, πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων.

 

Από τις 150 περιπτώσεις, Το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε τις 118, εκ των οποίων τα 104 παιδιά βρέθηκαν, ποσοστό 90%. Για 76 παιδιά, αιτία εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις στην οικογένεια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν ηλικίας έως 6 ετών, τα 14 από 7 έως 12 και τα 58 από 13 έως 18 χρόνων. 

Επίσης, ως λόγοι εξαφάνισης εμφανίζονται οι σχέσεις με το άλλο φύλο, η χρήση του διαδικτύου, η κακοποίηση, προβλήματα υγείας και άλλα. Από τις συνολικά 150 περιπτώσεις, οι 103 αφορούσαν κορίτσια και οι 47 αγόρια.

 

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δυο λεπτά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα, στο δε Βέλγιο ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Child Focus» καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.

 

Ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φονικών αρπαγών, φυγών, εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, απαγωγών και εξαφανίσεων χωρίς προφανή αίτια, που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές εξαφανίσεις.

 

Τα παιδιά που φεύγουν έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε σχέση με άλλα. Ποσοστό 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στην Ευρωπαϊκή Γραμμή «116000» αφορούσαν φυγές εφήβων, το 2-5% ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% γονικές αρπαγές.

 

Δράση ευαισθητοποίησης στη Θεσσαλονίκη

 

Καρφίτσες με λουλουδάκι «Μη με λησμόνει», που είναι το σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά, μοίρασαν σήμερα, Δευτέρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ικτίνου, μέλη του Χαμόγελου του Παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Εθελοντές και εργαζόμενοι του Οργανισμού βρέθηκαν νωρίς το πρωί κοντά σε μαθητές και δασκάλους του 41ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Ικτίνου, όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό, καρφίτσες, μπαλόνια και βραχιολάκια, στα οποία αναγράφεται η ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά «116000».

Newsroom ΔΟΛ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!