Χοληστερόλη: ξεχάστε όσα ίσχυαν έως σήμερα

30-11-2013 

 

 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που διαφοροποιούνται από τα όσα γνωρίζαμε, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν πρέπει να βασίζεται πια μόνο στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Οι νέες οδηγίες των ειδικών συνιστούν, η αγωγή με στατίνες -που μειώνουν τη χοληστερόλη- να ξεκινά μόνο σε όσους ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια, σε όσους έχουν πολύ υψηλή «κακή» χοληστερόλη (πάνω από 190 mg/dl), και στους μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Για το κατά πόσο απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, πρέπει να συνυπολογίζονται διάφοροι δείκτες της υγείας, ώστε να προκύπτει ο δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που αντιμετωπίζει κάποιος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο δείκτης αυτός πρέπει να υπολογίζεται από την ηλικία, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τον διαβήτη.

Οι ειδικοί προτού συντάξουν τις νέες οδηγίες εξέτασαν για τέσσερα χρόνια τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας.

Όπως συμβουλεύουν στην έκθεση τους η λήψη φαρμάκων πρέπει να συνδυάζεται με υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής για καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Η άσκηση είναι σημαντική για τον έλεγχο τηε χοληστερόλης.

Όσοι έχουν δηλαδή υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να ακολουθούν υγιεινή διατροφή προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής τους, να χάνουν τυχόν περιττά κιλά και να γυμνάζονται τακτικά.

Επιπλέον η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας (πουλερικά ή ψάρι) κάθε εβδομάδα καθώς και όσπρια. Το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και το πολύ αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται. 

Πηγή: PATHFINDER


ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!