Απρίλιος 06, 2016

ΑΠΑΙΔΕΥΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

14-11-2007 

 

ΕRΤ3.GR

 

Με σουβλάκι, με άδειο στομάχι το πρωί, με ελάχιστη άσκηση και λίγα φρούτα και λαχανικά πορεύονται τα παιδιά ηλικίας 3-18 ετών στη χώρα μας.Ενας στους τέσσερις εφήβους φεύγει κάθε πρωί από το σπίτι του με άδειο στομάχι, ενώ μόλις ένα στα δέκα παιδιά ακολουθεί μεσογειακή διατροφή στη χώρα μας, όταν σε αντίστοιχη έρευνα την Ισπανία βρέθηκε ότι το 46% των παιδιών τρέφεται με βάση το μεσογειακό μοντέλο.Το ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πλέον παχύσαρκα επιβεβαιώνεται και από αυτή την έρευνα που έκανε το "Ιδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος" καθώς προκύπτει ότι ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο.

 

    Στα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς παρατηρήθηκε στις αγροτικές περιοχές ότι ένα στα δύο παιδιά αυτής της ηλικίας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

 

    Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, η οποία συμπεριέλαβε πάνω από 1300 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, προκύπτει ότι περισσότερα από ένα στα δέκα τρώει τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα γρήγορο φαγητό με κύρια προτίμηση το... παραδοσιακό σουβλάκι.

 

    Τα μισά παιδιά απαντούν ότι κατά μέσον όρο μπορεί να καταναλώσουν ένα φρούτο ή ένα χυμό την ημέρα, ενώ για πολλά άλλα η λέξη φρούτα είναι άγνωστη. Η σχέση τους με τα λαχανικά είναι επίσης κακή, καθώς τα περισσότερα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών σε σχέση με την ημερήσια ιδανική δόση, που καθορίζεται στα τρία μπολ ημερησίως.

 

    Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας το πρωϊνό παραλείπουν συχνά αρκετά παιδιά, ενώ οι έφηβοι ηλικίας 16-18 σε ποσοστό που αγγίζει το 15% δεν παίρνουν ποτέ πρωϊνό.

 

    Οσον αφορά την άσκηση, ενώ θα έπρεπε τα παιδιά των ηλικιών αυτών να ασκούνται μία ώρα την ημέρα τα περισσότερα από τα μισά βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο.

ΑΠΕ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!