Απρίλιος 07, 2016

ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ

02-03-2008 

 

 

HEALTH.IN.GR


 

Λονδίνο: Τα σπερματικά ελαττώματα που προκαλούνται από την έκθεση του στις περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να μεταβιβαστούν και στις επόμενες γενιές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.

 

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Aϊνταχο εξηγεί ότι οι πατέρες που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πιθανόν να μην κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στους απογόνους τους.

 

Τεστ που έγιναν σε αρουραίους ανέδειξαν σπερματική βλάβη από την έκθεση σε φυτοφάρμακα που ήταν εμφανείς και έως τέσσερις γενιές μετά. Αυτό δείχνει ότι ο πατέρας τελικά παίζει σημαντικότερο ρόλο στην υγεία των επόμενων γενεών, απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις της δραστικής ουσίας βινκλοζολίνης σε έμβρυα αρουραίων. Η συγκεκριμένη ουσία τροποποίησε τα γονίδια του σπέρματος, περιλαμβανομένου και ενός αριθμού γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη που προσβάλλει τον άνθρωπο.

 

Τα τρωκτικά που είχαν εκτεθεί στην βινκλοζολίνη παρουσίασαν σημάδια βλάβης και υπερανάπτυξης του προστάτη, στειρότητα και νεφρικά προβλήματα. Τα ελαττώματα ήταν επίσης εμφανή στα τρωκτικά τέσσερις γενιές μετά.

 

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα βινκλοζολίνης (γνωστό μυκητοκτόνο που διαταράσσει τις ορμόνες). Ωστόσο εξηγούν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι άπαξ και οι τοξίνες προκαλέσουν βλάβες στο σπέρμα, αυτές μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!