Απρίλιος 07, 2016

ΕΜΒΡΥΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

07-02-2008 

 

 

HEALTH.IN.GR

Λονδίνο: Ανθρώπινα έμβρυα που περιέχουν γενετικό υλικό από έναν άνδρα και δύο γυναίκες δημιουργήθηκαν σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας ως δοκιμή μιας τεχνικής που θα προλάμβανε αρκετά κληρονομικά νοσήματα.

 

Η τεχνική επέτρεψε την αντικατάσταση ορισμένων ελαττωματικών γονιδίων του αρχικού ωαρίου με τα αντίστοιχα γονίδια από ένα άλλο, υγιές ωάριο. Αυτή η «μεταμόσχευση» γονιδίων θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίσει γύρω στις 5.000 γενετικές ασθένειες που κληροδοτούνται στο παιδί από τη μητέρα.

 

Τα ελαττωματικά γονίδια που αντικαταστάθηκαν στο πείραμα δεν βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων, αλλά στα μιτοχόνδρια, τα «ενεργειακά εργοστάσια» των κυττάρων, μέσα στα οποία μεταβολίζονται οι τροφές. Τα μιτοχόνδρια είναι τα μόνα οργανίδια των κυττάρων που περιέχουν δικό τους DNA, αν και τα γονίδιά τους είναι ελάχιστα σε σχέση με τα γονίδια του πυρήνα.

 

Η μεταφορά ξένων μιτοχονδρίων στο έμβρυο είναι αρκετή για να διορθώσει γενετικές ανωμαλίες των μιτοχονδρίων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζε την εμφάνιση ή την προσωπικότητα του παιδιού, τονίζει η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ.«Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε γονίδια, προσπαθούμε απλώς να αντικαταστήσουμε ένα μικρό τμήμα των 'κακών' γονιδίων με 'καλά' γονίδια» δήλωσε ο Πάτρικ Σίνερι, καθηγητής Νευρογενετικής και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει δημοσιευτεί.Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με πέντε ελαττωματικά έμβρυα που είχαν περισσέψει από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τη βοήθεια μιας μικροσύριγγας αφαίρεσαν ολόκληρο τον πυρήνα των εμβρύων, που περιείχε DNA από ένα πατέρα και μια μητέρα, και τον μετέφεραν μέσα σε ένα ξένο, υγιές ωάριο από το οποίο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας.

 

Το πείραμα δεν είναι το πρώτο με το οποίο δημιουργούνται έμβρυα από τρεις «γονείς». Παλαιότερα είχε εφαρμοστεί μια παρεμφερής τεχνική η οποία περιοριζόταν στη μεταφορά κυτταροπλάσματος από ένα υγιές ωάριο σε ένα άλλο ωάριο με ελαττωματικά μιτοχόνδρια. To 2001, γιατροί στις ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τη γέννηση 15 παιδιών που είχαν δημιουργηθεί από τρεις «γονείς» με μεταφορά κυτταροπλάσματος από ένα ωάριο σε άλλο.Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι αντικαθιστά σχεδόν όλα τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας.

 

Υπάρχουν περίπου 5.000 σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από βλάβες στα μιτοχόνδρια, ανάμεσά τους διάφορες μορφές μυικής δυστροφίας, επιληψίας, εγκεφαλικού και νοητικής υστέρησης.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ προγραμματίζουν τώρα περαιτέρω δοκιμές για να εκτιμηθεί πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος για τα έμβρυα. Θα περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν περάσει στην κλινική πράξη, εκτιμούν.Ειδικός νόμος που θα επέτρεπε την εφαρμογή της μεθόδου ως θεραπείας αναμένεται να συζητηθεί το Μάρτιο στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!