Απρίλιος 20, 2016

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

 

11-05-2008

 

 

Βοστόνη


 

 

 
 

 

Ελλατωματικός κώδικας σε τρεις περιοχές του χρωμοσώματος 6 φαίνεται ότι είναι η αιτία του επιθετικού νευροβλαστώματος, ενός από τους συχνότερους καρκίνους στα παιδιά μετά τη λευχαιμία.

 

«Μέχρι σήμερα είχαμε ελάχιστα στοιχεία για το τι προκαλεί νευρoβλάστωμα» δήλωσε στο AFP ο Τζον Μάρις, ογκολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας».

 

«Αν και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά, η κατανόηση της προέλευσης του καρκίνου προσφέρει ένα σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών» συνέχισε ο Μάρις. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, εντόπισε τις χρωμοσωμικές περιοχές με γενετική σύγκριση ανάμεσα σε 2.000 υγιή και 1.000 άρρωστα παιδιά.

 

Το νευροβλάστωμα είναι ένας καρκίνος του περιφερικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία, ως συμπαγής όγκος στο στήθος ή την κοιλιά. Ορισμένες φορές εξαφανίζεται αυθόρμητα, συνήθως όμως είναι ιδιαίτερα επιθετικός και στις μισές περιπτώσεις γίνεται αντιληπτός μόνο όταν έχει επεκταθεί με πολλαπλές μεταστάσεις.

 

Είναι ενδεικτικό της επιθετικότητας του νευροβλαστώματος ότι, ενώ αντιστοιχεί στο 6% των καρκίνων σε παιδιά, ευθύνεται για το 15% των θανάτων από καρκίνο.

 

Η ανακάλυψη των γενετικών βλαβών αποκαλύπτει τώρα «μοριακούς στόχους» για την ανάπτυξη ειδικών φαρμάκων. Ωστόσο δεν αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε «προληπτικά» γενετικά τεστ, καθώς η ασθένεια φαίνεται να χτυπά σποραδικά με απρόβλεπτες νέες μεταλλάξεις: η πιθανότητα να επανεμφανιστεί νευρωβλάστωμα στην ίδια οικογένεια είναι μικρότερη από 1%.

 

Newsroom ΔΟΛ

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!