Απρίλιος 07, 2016

Η ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

29-01-2008 

 

HEALTH.IN.GR

Νέα Υόρκη: Για παιδιά και ενήλικες που υποφέρουν συχνά από αμυγδαλίτιδα, η αφαίρεση των αμυγδαλών οδηγεί σε ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

 

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς ή τα 92 παιδιά με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα πριν την αμυγδαλεκτομή όπως και έξι μήνες και έναν χρόνο μετά την επέμβαση. Οι επιστήμονες όρισαν ως υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα τις τρεις ή περισσότερες λοιμώξεις των αμυγδαλών σε διάστημα ενός έτους.

 

Τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα αφορούσαν τελικά 58 παιδιά στους έξι μήνες και 38 στον έναν χρόνο. Στα παιδιά, που κατά μέσο όρο ήταν 10,6 ετών, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις της σχετιζόμενης με την νόσο ποιότητας ζωής, όπως εξηγεί η Δρ Νίρα Γκόλντστέιν από το Ιατρικό Κέντρο Downstate του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

Για παράδειγμα, ξεκάθαρες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στους αεραγωγούς και την αναπνοή, την σίτιση και την κατάποση, τη συμπεριφορά, τα ποσοστά λοιμώξεων και η χρήση υπηρεσιών υγείας. Τα παιδιά είχαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις και στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους καθώς και στην ψυχολογική και σωματική τους λειτουργικότητα.

 

Οι γονείς επίσης ανέφεραν σημαντικά λιγότερα επεισόδια πονόλαιμου, αντιβιοτικής αγωγής και ιατρικών επισκέψεων καθώς και λιγότερων ημερών απουσίας από το σχολείο και εμμένουσα άσχημη αναπνοή.

 

Ομοιώς θετικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής παρατηρήθηκαν στη μελέτη 72 ενηλίκων με υποτροπιάζουσα ή χρόνια αμυγδαλίτιδα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής πριν, έξι μήνες και έναν χρόνο μετά την αμυγδαλεκτομή. Το 98% των ενηλίκων ανέφερε λιγότερες λοιμώξεις στους έξι μήνες μετά την επέμβαση και το 77% εξέφρασε εντονότερη ικανοποίηση με το αποτέλεσμα της επέμβασης, σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ Ντέιβιντ Γουίτσελ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας.

 

Οι ασθενείς ανέφεραν λιγότερες περιπτώσεις εμμένουσας κακής αναπνοής, πονόλαιμου και ιατρικών επισκέψεων λόγω του πονόλαιμου. Η αμυγδαλεκτομή είναι η συχνότερη χειρουργική διαδικασία στα παιδιά και ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων στους ενήλικες είναι χαμηλότερος εξακολουθεί να θεωρείται επέμβαση ρουτίνας.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!