Απρίλιος 20, 2016

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

 

01-07-2008 

 

HEALTH.IN.GR


 

Νέα Υόρκη — Τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να εξελίσσονται σε υπερτασικούς ενήλικες, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Όπως προκύπτει από τη ανασκόπηση 50 μελετών που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η παιδική αρτηριακή πίεση τείνει να είναι δείκτης και της ενήλικης. Τα παιδιά των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν υψηλή για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους, ειδικά στην εφηβεία, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν αυξημένες τιμές και ως ενήλικες.

 

Η πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τακτική σωματική άσκηση και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, είναι προτιμότερα μέτρα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης των παιδιών.

 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, περιλαμβανομένου του ελεγχόμενου σωματικού βάρους.

 

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση. Στους ενήλικες, η υπέρταση ορίζεται ως 140 mm Hg ή υψηλότερη όταν πάλλεται η καρδιά (συστολική πίεση) ή 90 mm Hg και άνω μεταξύ των παλμών της καρδιάς (διαστολική πίεση). Δεν υπάρχουν αντίστοιχα όρια για τα παιδιά.

 

Η παιδική αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά όσο μεγαλώνουν και κυμαίνεται ανάλογα με το φύλο και το ύψος. Έτσι η αρτηριακή τους πίεση συγκρίνεται με αυτή άλλων παιδιών ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους.


 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!