Μάρτιος 31, 2016

Η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 
Νέα Υόρκη: Η απώλεια δοντιών, η απώλεια οστού πέριξ των δοντιών και η μειωμένη περιοδοντική υγεία φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Periodontology.
 
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Μάρθα Ναν μελέτησε τη σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα 60 ετών και άνω που είχαν συμμετάσχει σε εθνική μελέτη που ολοκληρώθηκε το 1994.
 
Μετά από συνυπολογισμό της ηλικίας και της χρήσης καπνού, τα άτομα που ήταν τελείως χωρίς δόντια, μερικώς άνευ δοντιών και/ ή είχαν σημαντική κλινική απώλεια προσκόλλησης ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τα άτομα που είχαν δόντια και χωρίς αντιληπτή απώλεια προσκόλλησης.
 
Η πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν διπλάσια στα άτομα με πλήρη απώλεια δοντιών ή εκτεταμένη περιοδοντική νόσο, εν συγκρίσει με αυτούς που είχαν καλή στοματική υγεία.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η περιοδοντική νόσος είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή δείκτης κινδύνου για τη νόσο.
 
Η καλή στοματική υγεία ειδικά στους ηλικιωμένους μειώνει όλους γενικά τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, σύμφωνα με άλλη μελέτη, η οποία δείχνει ότι μια μόνο συνεδρία περιοδοντικής αγωγής, όπως η απολέπιση, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ένα δείκτη φλεγμονής που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
Η επαγόμενη από τα οδοντικά νοσήματα χρόνια φλεγμονή έχει εμπλακεί στην εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης, βασικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
 
Πηγή: health.in.gr
17-11-2006
Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!