Απρίλιος 21, 2016

Η ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

10-10-2008

 

HEALTH.IN.GR


 

 

 

Νέα Υόρκη — Η πιο συχνή αιτία υποβολής των ενηλίκων σε αμυγδαλεκτομή είναι η χρόνια λοίμωξη, εν αντιθέσει με τα παιδιά, που υποβάλλονται στη διαδικασία κυρίως για την αντιμετώπιση των αποφραγμένων αεραγωγών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, η Δρ. Ελίζαμπεθ Χόντεσον από το Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα και η Δρ. Κριστίν Γκούριν από το Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης θέλησαν να καθορίσουν την αιτία της αμυγδαλεκτομής σε ενήλικες και να εντοπίσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

 

Επανεξέτασαν λοιπόν τα ιατρικά αρχεία 361 ενηλίκων που είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή την περίοδο 2001-2007. Τα ιατρικά αρχεία έδειξαν ότι 207 ενήλικες (57%) είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή για την αντιμετώπιση της χρόνιας λοίμωξης στις αμυγδαλές και τον λάρυγγα, ενώ 98 (27%) για διόρθωση της απόφραξης του άνω αεραγωγού λόγων διογκωμένων αμυγδαλών. Στις 56 περιπτώσεις (16%) υπήρχε υποψία καρκίνου. Συνολικά 54 ενήλικες (15%) είχαν επιπλοκές μετά την επέμβαση, συχνότερα αιμορραγία, πόνος και αφυδάτωση, καθώς και εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

 

Οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή για την διόρθωση της απόφραξης του άνω αεραγωγού, είχαν αυξημένη συχνότητα παρατεταμένης παραμονής στο νοσοκομείο ή επαναεισαγωγής, ενώ όσοι είχαν κάνει την επέμβαση για την χρόνια λοίμωξη είχαν αυξημένη συχνότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Η συνολική συχνότητα των επιπλοκών είναι συγκρίσιμη με αυτή των παιδιών.

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!