Απρίλιος 20, 2016

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2;

 

03-06-2008 

 

 Η εντατική θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης σε ασθενείς που μόλις διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2, φαίνεται ότι καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου. Για την ακρίβεια ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, ένα χρόνο μετά είχαν διατηρήσει τη γλυκόζη στο αίμα σε ικανοποιητικό επίπεδο, σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν μόνο αντιδιαβητικά δισκία..

 

Οι 380 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα Λάνσετ, ηλικίας από 25 έως 70 χρόνων, έλαβαν από την αρχή της διάγνωσής τους με διαβήτη τύπου 2 είτε ενέσεις ινσουλίνης, είτε έγχυση ινσουλίνης με αντλία, είτε αντιδιαβητικά δισκία. Η θεραπεία δόθηκε μόνο για δύο εβδομάδες αφότου  ρυθμίστηκε το επίπεδο του σακχάρου αίματος.

 

Ένα χρόνο μετά, το 51% των ασθενών που είχαν αντλία ινσουλίνης και το 45% εκείνων που έκαναν ενέσεις ινσουλίνης είχαν διατηρήσει τα «καλά» επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα ειδική δίαιτα και ειδικό πρόγραμμα άσκησης. Αντίθετα μόλις το 27% των ασθενών που είχαν λάβει αντιδιαβητικά δισκία, ένα χρόνο μετά παρέμεναν καλά ρυθμισμένοι.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άμεση έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη φαίνεται ότι επαναφέρει τη λειτουργία των Β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη φυσιολογικά στο σώμα. Μάλιστα, ειδικά τεστ έδειξαν ότι τα κύτταρα είχαν καλύτερη αντίδραση στην ινσουλίνη μετά τη θεραπεία ενώ το φαινόμενο διατηρούνταν ακόμα και ένα χρόνο μετά.

 

Μία δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης στην επιστημονική επιθεώρηση Λάνσετ, έδειξε ότι αν κάποιος ασκείται και τρώει υγιεινά για 6 χρόνια, μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 για 14 χρόνια.


 

 

ΠΗΓΗ: BBC, LANCET

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!