Απρίλιος 21, 2016

ΜΕΤΟΧΕΣ

 

26-10-2008 

 

 

Ο πανικός ήταν πάντοτε ο χειρότερος σύμβουλος για τις επενδύσεις στις αγορές και ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα που η απαισιοδοξία έχει κάνει λίμιτ απ και το ένα κάστρο των τιμών πέφτει μετά το άλλο, πολλοί είναι εκείνοι που γυρίζουν την πλάτη στο Χ.Α., επειδή φοβούνται ότι η κρίση δεν θα έχει τέλος. 

Από τη βουτιά όμως δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες σε αρκετές μετοχές που μπορεί να αποδειχτούν “χρυσές”, φτάνει, όπως λένε αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, ο επενδυτής να μπορεί και είναι διατεθειμένος να κρατήσει κλειδωμένα τα χρήματά του σε μετοχές για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι αναλυτές συγκρίνουν μάλιστα τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σήμερα με εκείνες που είχαν δημιουργηθεί μετά τη μεγάλη βουτιά του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2003. Τότε ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει από τις 6.300 στις 1.400 μονάδες και οι μετοχές είχαν υποστεί απώλειες που έφτασαν το 90%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αγοραστικές ευκαιρίες. Όποιος αγόρασε τότε βαριά χαρτιά, για παράδειγμα, και πούλησε τον Οκτώβριο του 2007, είχε κέρδη από 11% έως και 2.000%. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα. Από τον Οκτώβριο του 2007 όταν το Χ.Α. σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας (5.300 μονάδες) μέχρι και σήμερα,
 

Τ ην περίοδο 1999-2003 ο Γ ενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει από τις 6.300 στις 1.400 μονάδες και οι μετοχές είχαν υποστεί απώλειες που έφτασαν το 90%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αγοραστικές ευκαιρίες. Όποιος αγόρασε τότε βαριά χαρτιά, για παράδειγμα, και πούλησε τον Οκτώβριο του 2007, είχε κέρδη από 11% έως και 2.000%

που ο Γενικός Δείκτης βυθίζεται κάτω από τις 2.000 μονάδες, οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν βουλιάξει από 57% έως και 70%. Η δε πτώση σε μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεπερνά το 80%. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι μετοχέςείτε ανήκουν στη μεγάλη, είτε στη μεσαία, είτε στη μικρή κεφαλαιοποίηση- είναι ευκαιρίες μόνο και μόνο επειδή οι τιμές τους έχουν μειωθεί αισθητά από τις αρχές του έτους. Στελέχη του Χρηματιστηρίου μάλιστα προβλέπουν ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως επειδή το Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεάζεται, εκτός από το ξεπούλημα στις ξένες αγορές, και από επιθετικές πωλήσεις ελληνικών (τραπεζικών κυρίως) μετοχών από ξένα funds. Η πρόβλεψη αυτή εάν επαληθευτεί, μπορεί να σημάνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση. 

Όμως όπως επισημαίνουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών με πολύχρονη πείρα στην αγορά, τις περισσότερες ελπίδες να βγει κάποιος κερδισμένος επενδύοντας σε μετοχές τις έχει όταν τοποθετείται σε περιόδους κρίσεων και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όποιος δηλαδή βάζει τα χρήματά του σε μετοχές με την προοπτική να τα αφήσει εκεί τουλάχιστον για δώδεκα μήνες. 

“Τώρα γίνονται περιουσίες”, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου (ΣΜΕΧΑ) και πρόεδρος της Νuntius ΑΧΕΠΕΥ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα από τα αξιώματα της επενδυτικής εταιρείας που ίδρυσε ο Franklin Τempleton, που λέει ότι τις καλύτερες προοπτικές για ανταμοιβή τις έχει ο επενδυτής που αγοράζει “όταν οι υπόλοιποι απεγνωσμένα πουλάνε”. 

Όπως εξηγεί ο κ. Μωραϊτάκης, συνήθως οι οικονομικές κρίσεις που πλήττουν τα χρηματιστήρια διαρκούν τρία περίπου χρόνια και ήδη έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ξεκίνησε η σημερινή. Αν αναλογιστούμε, όπως λέει, ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι δείκτης που προηγείται της οικονομίας προεξοφλώντας εξελίξεις σε αυτήν, τότε η ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται ότι θα αρχίσει λογικά μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Συνιστά σταδιακές τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές (π.χ. κάθε φορά το 10% του κεφαλαίου που θέλει κανείς να επενδύσει) με βάση ισχυρά θεμελιώδη και σταθερή κερδοφορία, ίδια με την περσινή. Αρκετές εισηγμένες αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος μείωση στην κερδοφορία λόγω της κρίσης. 

Στο Χ.Α. σήμερα υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες, επισημαίνει και ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Κωνσταντίνος Φέγγος, αν και προσθέτει ότι δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η πτώση στο άμεσο μέλλον. Συνιστά σε όσους αποφασίσουν να βάλουν αυτή την περίοδο χρήματα στο Χρηματιστήριο να το κάνουν με προοπτική τουλάχιστον ενός έτους, καθώς εκτιμά ότι οι τιμές πολλών μετοχών σε δώδεκα μήνες θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. Ο κ. Φέγγος σημειώνει ακόμη ότι, όταν η ανάκαμψη της αγοράς πραγματοποιηθεί, θα ξεκινήσει από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ θεωρεί ότι χρειάζεται προσοχή για αρκετές εταιρείες στη λεγόμενη περιφέρεια, όπου αναμένεται να σημειωθούν το επόμενο διάστημα μεγάλες ανακατατάξεις

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!