Απρίλιος 20, 2016

ΟΙ ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ

 

31-08-2008 

 

PATHFINDER

 

Η λέξη περιοδόντιο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: περί και οδόντα. Με τον όρο «περιοδόντιο», εννοούμε τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα, το περιρρίζιο, το φατνιακό οστό και την οστεΐνη του δοντιού.

 

Τα πιο κοινά νοσήματα του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, και η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής που υιοθετούν τα άτομα, κυρίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ενήλικες αλλά και παιδιά, παρουσιάζουν συμπτώματα των νόσων του περιοδοντίου.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ουλίτιδα εμφανίζεται ακόμη και στη νηπιακή ηλικία.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΓΙΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ

 

 

·        Ανοιχτό ρόδινο χρώμα των ούλων

·        Σαφές περίγραμμα

·        Συμπαγής σύσταση

·        Δεν παρατηρείται αιμορραγία

·        Δεν παρατηρείται οίδημα

·        Δεν παρατηρείται πυόρροια

·        Δεν παρατηρείται κινητικότητα δοντιού

·        Δεν παρατηρείται απώλεια οστού

 

Τόσο η περιοδοντίτιδα όσο και η ουλίτιδα, είναι φλεγμονές που προκαλούνται από τα βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, μιας συνάθροισης μικροβίων που σχηματίζεται πάνω στα δόντια και τα ούλα και περιέχει εκατομμύρια μικρόβια (βακτήρια). Τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή.

 

Με τη σωστή και καθημερινή στοματική υγιεινή, η οδοντική πλάκα απομακρύνεται από τα δόντια. Όταν όμως η οδοντική πλάκα παραμένει, αυξάνεται και με την προσρόφηση αλάτων από το σάλιο, μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα).

 

Η τρυγία είναι ένα σκληρό στρώμα που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο.

 

Αν η πλάκα δεν αφαιρεθεί επεκτείνεται πιο βαθιά, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για περιοδοντική καταστροφή.

 

Οι τοξίνες που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας προκαλούν την αντίδραση του οργανισμού. Έτσι, αρχικά, αναπτύσσεται φλεγμονή στα ούλα, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα και να οδηγήσει σε καταστροφή των υπολοίπων στηρικτικών ιστών του δοντιού (περιρρίζιο, οστεϊνη και φατνιακό οστό).

 

 

 

 

Σταδιακά τα ούλα υποχωρούν και σχηματίζονται περιοδοντικοί θύλακοι, στους οποίους συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερα μικρόβια (βακτήρια), προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη φλεγμονή. Όσο η νόσος προχωράει, το βάθος των θυλάκων αυξάνεται, επιδεινώνεται η καταστροφή των στηρικτικών ιστών και αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών, με πιθανή κατάληξη την απώλειά τους.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ

 

 

·        Κόκκινο χρώμα ούλων

·        Αιμορραγία ούλων

·        Κακοσμία στόματος

·        Οιδηματώδη ούλα

·        Πυόρροια

·        Παθολογική κινητικότητα δοντιών

·        Οστική απώλεια

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πόνος δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των νόσων του περιοδοντίου κι έτσι πολλοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα παρά μόνον όταν έχει προχωρήσει.

 

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή μόνο των ούλων, η αρχική δηλαδή και πιο ελαφριά μορφή της περιοδοντικής νόσου. Με τη σωστή θεραπεία της ουλίτιδας, οι περιοδοντικοί ιστοί επανέρχονται στην αρχική φυσιολογική τους κατάσταση, δηλαδή η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη.

 

Αν όμως η ουλίτιδα δε θεραπευτεί, ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή, από επιφανειακή που ήταν στην ουλίτιδα, επεκτείνεται βαθύτερα, δημιουργούνται περιοδοντικοί θύλακοι και αρχίζει η σταδιακή καταστροφή του οστού που στηρίζει το δόντι.

 

Η διαφορά από την ουλίτιδα, είναι ότι στην περιοδοντίτιδα, υπάρχει μόνιμη οστική καταστροφή, η οποία ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητά της, και επομένως η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη. Αν η περιοδοντίτιδα δε θεραπευτεί εγκαίρως ή αν μετά τη θεραπεία της, ο ασθενής δεν ακολουθήσει σωστή και τακτική στοματική υγιεινή, η οστική καταστροφή επιδεινώνεται, το δόντι κινείται, είναι πιθανό να αλλάξει θέση, σταδιακά χάνει τη λειτουργικότητά του και συχνά εξάγεται.

 

 

 

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα κλινικά συμπτώματα της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας ποικίλουν από άτομο σε άτομο και εφόσον ο πόνος δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου, πολλά άτομα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα παρά μόνο όταν έχει ήδη προχωρήσει η κατάσταση.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευαισθησία των ατόμων στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα με κυριότερους τους παρακάτω:

 

 

·        Κακή στοματική υγιεινή

·        Κάπνισμα

·        ʼγχος-Στρες

·        Σημαντικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικά προβλήματα, AIDS

·        Διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και η εφηβεία

·        Προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες/θήκες) ή σφραγίσματα που έχουν χαλάσει

·        Παρουσία ορθοδοντικών προβλημάτων

·        Γενετικό υπόστρωμα (κληρονομική προδιάθεση)

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!