Απρίλιος 04, 2016

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

08-03-2007 

 

Τα παιδιά που νικούν τον καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερη κακοήθη νόσο αργότερα στη ζωή τους ? ιδίως καρκίνο του συνδετικού ιστού, όπως είναι ο καρκίνος των οστών ή των μυών, αναφέρει η αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου».

«Σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες οι οποίες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με τις ακτινοθεραπείες που κάνουν οι ασθενείς, διαπιστώσαμε ότι και χωρίς αυτές υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως τέτοιων όγκων», δήλωσε στο Ρόιτερς η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Ο. Χέντερσον, από την Ιατρική Σχολή Πρίτζκερ του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Η δρ Χέντερσον και οι συνεργάτες της κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μελετώντας τους ιατρικούς φακέλους 14.372 εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν στην επονομαζόμενη «Μελέτη των Επιζησάντων από Καρκίνους της Παιδικής Ηλικίας» (CCSS).

Οι ερευνητές εντόπισαν 108 ασθενείς με καρκίνους του συνδετικού ιστού (είναι επίσης γνωστοί ως σαρκώματα), οι οποίοι διαγνώσθηκαν κατά μέσον όρο 11 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση του αρχικού καρκίνου.

Ο κίνδυνος σαρκώματος ήταν εννεαπλάσιος στους 14.372 εθελοντές από αυτόν που ανευρίσκεται στον γενικό πληθυσμό.

Το ιστορικό ακτινοθεραπείας τριπλασίαζε τον κίνδυνο σαρκώματος αργότερα στη ζωή, ενώ στους ασθενείς που είχαν σάρκωμα ως παιδιά ο κίνδυνος δεύτερου σαρκώματος δεκαπλασιαζόταν.

Ο κίνδυνος δεκαπλασιαζόταν και σε ασθενείς που είχαν κάνει υψηλή δόση χημειοθεραπείας με φάρμακα της οικογένειας των ανθρακυκλινών.

«Η μελέτη μας ενισχύει τα ολοένα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά που νικούν τον καρκίνο πρέπει να προσέχουν δια βίου την υγεία τους και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για άλλους καρκίνους», τόνισε η δρ Χέντερσον.

Εντούτοις, επεσήμανε ότι «τα σαρκώματα είναι σπάνια, ακόμα και όταν ο κίνδυνος να τα εκδηλώσει κανείς αυξάνεται κατά 9 ή 10 φορές. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ακόμα κι αν κάνουν ακτινοθεραπεία, δεν θα αναπτύξουν ποτέ δεύτερο καρκίνο. Οι ασθενείς και οι γιατροί τους θα πρέπει απλώς να έχουν το νου τους ? και όχι να πανικοβληθούν από τα ευρήματά μας».

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!