Απρίλιος 20, 2016

ΠΡΟΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ… ΠΡΟΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

29-05-2008 

 

 

Επιστημονική ομάδα από δύο ερευνητικά κέντρα εξέτασε τα δεδομένα 7 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2000, προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στις πρόωρες γεννήσεις και τα εκ γενετής προβλήματα υγείας των παιδιών.

 

Μία ομαλή εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Όμως, όταν το μωρό γεννιέται πριν την 37η εβδομάδα, τότε θεωρείται πρόωρο. Σχεδόν το 8% των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα αντιμετωπίζουν ένα εκ γενετής πρόβλημα υγείας. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σημαντικά όταν το παιδί γεννιέται στη 40η εβδομάδα κύησης.

 

Τα μωρά που γεννήθηκαν ανάμεσα στην 24η και 31η εβδομάδα κύησης, διέτρεχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με ένα εκ γενετής πρόβλημα υγείας, συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν «στην ώρα τους». Τα πιο συνήθη προβλήματα αφορούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και στην καρδιά. Υπολογίζεται ότι το 16% των παιδιών που γεννιούνται πριν την 24η – 31η εβδομάδα κύησης θα αντιμετωπίσουν ένα εκ γενετής πρόβλημα υγείας.

 

Τα ακριβή αίτια αυτών των προβλημάτων παραμένουν ασαφή. Εντούτοις είναι πολύ πιθανό τα πιο συνήθη προβλήματα να πηγάζουν από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μάλιστα φαίνεται ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και η παχυσαρκία στη μητέρα πριν την κυοφορία, είναι παράγοντες κινδύνου για τις πρόωρες γεννήσεις αλλά και για  ορισμένα εκ γενετής προβλήματα υγείας.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!