Απρίλιος 20, 2016

ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

 

10-05-2008 

 

HEALTH.IN.GR


Αθήνα — Σε ιδιώτη γιατρό καταφεύγει ένας στους δύο Έλληνες για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα αυτή είναι έντονη και στις αγροτικές περιοχές, όπου μόνο το 20% των κατοίκων προσφεύγει στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία.

 

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Τετάρτης, τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη για τις «Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα 1996-2006», η οποία παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ι.Τούντα, και τους συνεργάτες του Κέντρου Κ.Σουλιώτη και Ν.Οικονόμου.

 

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η παρουσία των ιδιωτών είναι ισχυρή και στον νοσοκομειακό τομέα, καθώς κατέχουν το 28% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

 

Επίσης, αναφέρθηκαν στις γεωγραφικές ανισότητες που παρουσιάζει η κατανομή των κλινών στην επικράτεια. Το μεγαλύτερο μέρος των νοσοκομειακών κλινών έχει αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας (43%) και στη Μακεδονία (23%). Η Αττική εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη κλινών ανά 1.000 κατοίκους (6). Ακολουθεί η Μακεδονία (5), με τον μέσο όρο στο σύνολο της χώρας να ανέρχεται σε 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες διαθέτουν η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια (2,6), καθώς και η Πελοπόννησος (2,9), γεγονός το οποίο οι ερευνητές απέδωσαν εν μέρει στη γειτνίαση των εν λόγω περιφερειών με αυτήν της πρωτεύουσας.

 

 


 

 


 

σχόλια:

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!